Rejtélyes alagutak és vasszekrények: félelmetes budapesti atombunkert fedeztek fel – Galéria

Elhagyatott földalatti létesítményt találtak a főváros alatt. Most megmutatjuk, hogyan néz ki a rég elfeledett atombunker!



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.09.11.
Urbex atombunker Budapest

Közel 80 éves, elfeledett, titkos atombunkert tárt fel A Felfedezőként ismert urbexes. A létesítményt 39 méter mélyen építették és vasajtók határolják, hogy képes legyen védelmet nyújtani atomtámadás esetén. 

Atombunkert fedeztek fel Fotó: Beküldött/A Felfedező – urbexes

A bunkerben generátorok és illemhelyek is megtalálhatóak, hogy egy hosszabb benntartózkodás esetén is komfortosan érezhessük magunkat. A hosszú folyosók és a hangár méretű rideg termek a nyitott vasszekrényekkel a mai napig nyomasztó érzést keltenek.  

1951-ben építették az atombunkert

A Felfedező urbexes 10 éve kutatja az ország elfeledett létesítményeit. A pontos helyszínt az urbexesek szabályai szerint nem árulhatja el, nehogy vandálok vegyék birtokba az épületeket, de érdekességeket elárult az atombunkerről.

Budapest alatt 39 méter mélységben helyezkedik el a Rákosi Mátyás pártfőtitkár megrendelésére készült F4 objektum. Építését 1951-ben kezdték és bár sohasem használták, sokáig készenlétben tartották. Eredetileg a Magyar Dolgozók Pártja tagjainak nyújtott volna védelmet, titkosítását a 80-as években oldották fel

– emlékezett vissza az urbexes.

Nézz be te is a titkos atombunkerbe! Íme a galériánk: 

Mi az az urbex?

Az urbex az urban exploration rövidítése, ami fordításban városfelfedezést jelent. Az urbex egy elterjedt szabadidős tevékenység, aminek már saját szubkultúrája van. A városfelfedezés lényege, hogy elhagyatott, lepukkant, romos, vagy éppen működő, de elzárt, ember alkotta helyekre vagy tárgyakhoz jussunk el. Az urbexesek célpontjai lehetnek például elhagyatott városok, gyárak, kórházak, elmegyógyintézetek, börtönök, csatornahálózatok, alagutak, katakombák, ipari és katonai létesítmények, vagy éppen magára hagyott parasztházak, tanyák. Az urbexesek az íratlan szabályukhoz hűen nem árulják el, hogy pontosan hol található az a bizonyos épület, ahol jártak, nehogy vandálok jelenjenek meg és teljesen kifosszák, megrongálják a helyszínt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás