A fecskék mentése országos ügy lett, sokan segítenek a bajbajutott madaraknak

Hatalmas összefogás szerveződött a bajbajutott madarakért. A fecskék a kihűlés és éhenhalás szélén vannak.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.09.17.
fecske mentés időjárás

A fecskék nagyon hasznos madarak, elpusztítják a bosszantó szúnyogokat és egyéb rovarokat; azonban a hirtelen jött hideg és csapadék miatt veszélybe kerültek. 

fecskék
A fecskék segítségére siet Anna / Fotó: Beküldött

Az eső elől a rovarok elrejtőznek, ezért nem jutnak elegendő táplálékhoz a fecskék; a tolluk elázik és könnyen ki is hűlhetnek. A fecskék kétségbeesetten keresnek menedéket ereszek alatt, ahol összebújva várják a jobb időd, hogy melegebb éghajlatra repülhessenek a tél elől. A bajbajutott madarakon igyekeznek segíteni az emberek. Hatalmas összefogás szerveződött értük; a fő táplálékukat, lisztkukacokat vásárolnak fel és juttatják el oda, ahol nagy szükség van rá, de olyanok is akadnak, akik befogadják az átfázott madarakat, hogy felmelegedjenek. Sajnos mindezek ellenére sok fecske pusztul el. 

„A fecskék követtek minket”

A fecskék védelme érdekében maximum 40 km/h-val lehet hajtani a Balaton északi partján végig haladó 71-es főút 61-es és a 71-es kilométere között – közölte az Útinfom. A korlátozásra azért van szükség, mert az erdőből felszálló fecskéket könnyen elüthetik az autók, ezért a sofőröktől fokozott figyelmet kérnek. Gulyás Dóra és párja közel laknak a 71-es főúthoz, ezért elhatározták, hogy Balatonakalinál a vasút mellett segítenek a fecskéknek. A fecskék hálásan kapdosták össze a rovarokat, amiket Dóráék zavartak fel a bokrokból. 

Két órán keresztül cibáltuk a bokrokat és a fecskék ezerrel csattogtatták a csőrüket és követtek minket. A végén már nem is féltek tőlük. Nem tudjuk mennyit segített ez most nekik, de reméljük adott egy kis energiát. Az élmény egyrészt felemelő volt, másrészt pedig szívfacsaró

- mondta Dóra, aki azt tanácsolja az embereknek, hogy, ha tehetik menjenek fecskéket menteni. 

Anna segít a fecskéknek élelemhez jutni / Fotó: Beküldött

Több száz liternyi lisztkukacot kapnak a fecskék

Kapcsándi Nikola és társai magánemberekként rendszeresen vesznek részt állatmentésben, ezért egy percig sem haboztak, amikor megtudták, hogy most a fecskék vannak bajban.  

Hallottuk, hogy a balatoni térségben már nem lehet lisztkukacot beszerezni, ezért úgy gondoltuk, hogy az lesz a legnagyobb segítség, ha az ország másik végében lévő tenyészetből több száz liternyit felvásárolunk és eljuttatjuk a Balaton partjára.

Több száz liternyi lisztkukacot szállítanak a fecskéknek / Fotó: Beküldött

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás