Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek: halálos vírus szedi áldozatait, nincs gyógymód

Egy 24 éves fiatal halt bele a betegségbe, nem sokkal korábban pedig egy 14 éves fiú vesztette életét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.
Nipah-vírus agyvelő halálos áldozatok

Felütötte fejét a Nipah-vírus Dél-Indiában, az egészségügyi szakértők is kifejezték aggodalmukat a vírus terjedése miatt, amely az agyvelőt és a tüdőt támadja meg. Dél-Indiában három hónapon belül két fiatal is életét vesztette: júliusban egy 14 éves fiú hunyt el, most pedig egy 24 éves fiatal halt bele a betegségbe.

A kór többek között lázat, görcsöket, hányást, nehéz légzést és izomfájdalmat okoz, majd gyakran olyan súlyos tünetek jelentkeznek az érintetteknél, mint a zavartság, kábultság, akut agyvelőgyulladás, atipikus tüdőgyulladás, rohamok, kómaírja a brit Metro

A Nipah ellen nincs védőoltás, a halálozási aránya pedig rendkívül magas: 40 és 70 százalék közé tehető. 

Azt a 151 embert, akik kapcsolatba kerültek az elhunyt diákkal, megfigyelés alatt tartják. Mivel nincs vakcina a Nipah megelőzésére, és a tüneti kezelésen kívül nem tudnak mást tenni az orvosok a gyógyulás érdekében, rendkívül fontos a vírus terjedésének visszaszorítása. Az érintett diáknál szeptember 4-én jelentkeztek az első tünetek, és öt nappal később meghalt Kerala államban, ahol a másik haláleset is történt.

A Nipah-vírus a Henipavirus nemzetségbe tartozik, alapvetően gyümölcsdenevérekben jelenlévő, de az emberekben és egyéb állatokban is fertőzést okozni képes kórokozó. Kezdetben a vírus állatról emberre terjed át, mára azonban képes emberek között is terjedni. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás