Először rögzítették videóra ennek a világhírű bandának a fellépését

62 éve ezen a napon a Cavern Clubban játszottak a fiúk Liverpoolban.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.22.
Módosítva: 2024.08.22.
ez lesz ma beatles vöröskereszt

Először rögzítették videófelvételen a Beatles fellépését

1962. augusztus 22-én „hazai pályán”, a liverpooli Cavern Clubban játszott minden idők egyik legnagyobb népszerűségének örvendő bandája, a Beatles. Az akkor már két éve működő, de még be nem igazán robbanó zenekar fellépésén volt egy kamera is, ami végig forgott, amíg a Beatles a színpadon játszott. A felvétel két hónappal később, október 17-én került adásba, egy év múlva pedig nem volt ember a világon, aki ne ismerte volna a Beatlest.
 

PARIS - LES BEATLES
Ma 62 éve, hogy elkészült az első videófelvétel, amely egy zenekar fellépését rögzítette Liverpoolban. A bandát úgy hívták: The Beatles... Fotó: Roger-Viollet via AFP

160 éve van már Vöröskereszt

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus szenvedéseinek és halálának. Ez késztette őt arra, hogy elkezdjen dolgozni a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetének létrehozásán. A Genfi Egyezmény végül 1964. augusztus 22-én hagyta jóvá a kezdeményezést. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.
 

45 évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg az utolsó Led Zeppelin-album

In Through The Out Door címmel jelent meg a korong, amit többé már nem követett újabb. A Led Zeppelin ezzel együtt is sok tekintetben az 1970-es évek legnagyobb hatású rockzenekara. A rockzene menedzselésétől az ámulatba ejtő koncertek rendezéséig minden tekintetben példát állított a műfajnak. Minden albumuk önálló hangzásvilágú és stílusú, ugyanakkor albumon belül is változatos. Ezt a fajta gazdag hangzásvilágot azonban saját korukban a kritika inkább hibának vélte. A két utolsó album egyértelműen rossz kritikát kapott a megjelenéskor, de az idő az alkotókat igazolta, és mára ezek közül a Presence a hard-rock egyik legmaradandóbb albuma.

106 éve született Benkő Gyula Jászai Mari-díjas színész, kiváló művész

1918. augusztus 22-én született Benkő Gyula, akinek a színpadi pályája a Royal Revü Varietében indult, de hamarosan a Vígszínházhoz került, amelyhez a háború után is hű maradt. Az államosítást követően az Ifjúsági Színházhoz került, ahonnan aztán az újjáépült Vígszínházban működő Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. A nevét 1960-ban visszakapó Vígszínháznak nyugdíjba vonulásáig tagja maradt. Nemcsak a színpadon, de a kamerák előtt is emlékezetes alakításokat nyújtott, például az Ördöglovas, a Szegény gazdagok, A kőszívű ember fiai, az Egri csillagok vagy éppen a Redl ezredes főszereplőjeként is.

Benkő Gyula Jászai Mari-díjas színész, kiváló művész – Fotó: Picasa / Wikipédia

113 éve ezen a napon lopták el a Mona Lisát

A 20. század egyik legnagyobb műkincslopásaként emlegetett eset 1911-ben történt: a képet a Louvre-ból lopta el a múzeum egyik alkalmazottja, és csak 1913. december 12-én került elő Firenzében, miután a nem túl óvatos tolvaj megpróbálta eladni a festményt a firenzei Uffizi képtár igazgatójának, aki persze feljelentette őt. Az olasz állam végül visszaszolgáltatta Leonardo da Vinci leghíresebb festményét a párizsi múzeumnak.
 

Elindult az első televízócsatorna, a BBC adása Angliában

A hivatalos nevén British Broadcasting Corporation 1932. augusztus 22-én sugárzott elsőként adást a szigetország képernyőire. A televízió a Broadcasting House-ban működött.

 

Ismét Pagony Garázsvásár a Marczibányi téren

Augusztus 22-e és 24-e között óriási kedvezményekkel vásárolhatunk könyveket, társas- és kártyajátékokat! A könyvek 30-70%, míg a játékok 20-30% kedvezménnyel lesznek kaphatók a garázsvásár kereteiben a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Ez egyben remek lehetőség azoknak, akik szeretnék feltölteni a gyerekszoba polcait odahaza. Az ajánlat három napon keresztül, a készlet erejéig érvényes.

 

Kétnapos, palacsintázással egybekötött ruhavásár a Manyiban

Augusztus 22-én, csütörtökön egy nagy palacsintatortával ünneplik a Manyi Kulturális Műhelyben Findusz első ruhavásárának évfordulóját. Aki nem akar lemaradni a desszertről, annak a szervezők szerint érdemes korán érkeznie a Manyiba, a Margit körút 16. szám alá, ahol 14 órától egészen 21 óráig lehet válogatni a különböző árusok ruhadarabjai és kiegészítői között.
 

Filmezés a csillagok alatt a Bikás parkban

Augusztus 22-én este 20 óra 30 perctől A legnagyobb showman című amerikai életrajzi drámát hozza el a mozgókép szerelmeseinek Újbuda és a B32. A rendezvény ingyenes, de a szervezők hangsúlyozzák, hogy pokrócot és párnát mindenki vigyen magával!
 

12 órán át pörög a Retro Party a Füge Udvarban

A 80-as, 90-es évek megunhatatlan klasszikusai pörögnek majd a Klauzál utca 19–21.-ben, a Füge Udvarban augusztus 22-én 16 órától egészen másnap hajnali 4-ig. Felcsendülnek a Backstreet Boys ikonikus dalai, de ismét megdobogtatja majd a szíveket a Modern Talking néhány slágere is. A belépés ingyenes.
 

Baba-mama foglalkozás lesz a Múzeumkertben

A Zumbini baba-mama program 6 éve fut hatalmas sikerrel Magyarországon. Ez egy ingyenes táncos, zenés mozgásfejlesztő program 0–5 éves korig, ritmushangszerekkel, ami 45 percet vesz igénybe. A szervezők minden szükséges felszerelést biztosítanak az érdeklődők számára a helyszínen, de arra kérik az érkezőket, hogy plédet vigyenek magukkal és olyan ruhát, amiben hempereghetnek a szabadban. A délelőtt 10 órakor kezdődő, csütörtöki eseményre érkezők a Bródy Sándor utca felől érkezve közelíthetik meg a legegyszerűbben a foglalkozás helyszínét a Múzeumkertben.
 

Öt helyszínen is lesz véradás Budapesten

  • 07:00 és 19:00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00 és 18:00 között a Duna Plaza I. emeletén, a posta mellett (1138 Budapest, Váci út 178.)
  • 12:00 és 18:00 között az Europeum Plazaban (1088 Budapest, Blaha Lujza tér 5.)
  • 12:00 és 17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 13:00 és 18:00 között a KÖKI Terminál utcaszintjén (1191 Budapest, Vak Bottyán utca 75.)

 

Jön egy kis felfrissülés az időjárásban

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint augusztus 22-én, csütörtökön már csapadékra is számítani kell. Ez többnyire dörgés és villámok által kísért záporok formájában érkezik. Emellett a szél is erőre kap: 25 km/h-s lökések is lesznek. A nappali hőmérsékleti csúcsérték 32, míg az éjszakai minimum 20 Celsius-fok körül várható.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás