Kiderült: Ilyen óvintézkedéseket kell tenni SMA Zsoltika érdekében

Zsoltika imád kirándulni, a nagy kánikulát azonban nem bírja. Zsoltika anyukája elmondta, milyen óvintézkedéseket tesznek a nagy melegben.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.07.09.
Módosítva: 2024.07.09.
sma kánikula nyár

Az SMA 1-es típusú betegséggel küzdő Zsoltika rosszul viseli a nyári hőséget, kirándulni azonban nagyon szeret. A Tiszatenyőn élő család legutóbb Mezőkövesden, Demjénben és Poroszlón járt.  

Zsoltikáért mindent megtesznek a szülei / Fotó: beküldött

Zsoltika nem tud járni, illetve mindössze a szemét tudja mozgatni, így kerekesszékhez és lélegeztetőgéphez van kötve. Mindezek ellenére imád utazni és családjával tölteni az idejét.  

„Világos bőre van, könnyen leég”

Zsoltika rosszul viseli a kánikulát, de a szülei mindent megtesztek azért, hogy elviselhetőbbé tegyék számára a nyári meleget. A megfelelő óvintézkedéseket megteszik, és így a 17 éves fiú élvezni tudja a kirándulásokat

Zsoltikának próbáljuk elviselhetőbbé tenni a meleget. Sokat segít, ha visszük a vízspriccelőnket magunkkal és azzal tudjuk hűsíteni,  50 faktoros naptejjel kenjük, és mindig van nálunk napernyő is, mert világos bőre van, könnyen leég

– mondta a Metropolnak Török Mária. „Imád kirándulni, főleg így nyári szünet idején, mert ilyenkor nem jár hozzá tanár néni és gyógytornász sem” – tette hozzá.

Zsoltika a szüleivel / Fotó: beküldött

Zsoltika anyukája, Mária azt tanácsolja, hogy mindenki nagyon vigyázzon magára a nagy hőségben. 

IDE kattintva megtudhatod, hogyan támogathatod Zsoltikát.

Zsoltikának csak egy évet jósoltak 

„Három hónapos korában derült ki, hogy ő SMA-s, akkor egy évet jósoltak neki; kilenc hónapos korában került lélegeztetőgépre, onnantól öt évet mondtak. Akkoriban még nem volt gyógyszer, nem volt semmi a betegségre, és közölték velünk, hogy meg fog halni. Fel sem fogtuk. Sokként ért bennünket, nem tudtunk vele hirtelen mit kezdeni" – emlékezett vissza korábban a Metropolnak az édesanya, aki számára a kisfia a mindene. Zsoltika szerencsére rácáfolt a doktoraira, és már 17 éves. Bár nem tud beszélni és járni, illetve mindössze a szemét tudja mozgatni, így kerekesszékhez és lélegeztetőgéphez, valamint nyálszívó készülékhez van kötve, de mindennek ellenére imád utazni és a családjával tölteni az idejét. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás