Ma 73 éves a magyar rockzenész, akit milliók imádnak

Pataky Attila és az Edda Művek nevét és sikerét mindenki ismeri. Évtizedek óta népszerűek, nem igazán ismerünk olyat, aki ne szeretné a zenéjüket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.02.
ez lesz ma erkel ferenc móricz zsigmond himnusz

73 éves lett a magyar rocksztár

Az Edda Művek énekese, Pataky Attila 1951. június 2-án született Miskolcon, a Vasgyári lakótelepen. Édesapja harcolt a második világháborúban főhadnagyként, majd a szovjetek két és fél évre hadifogságba csukták. Az énekes már középiskolai tanulmányai során is tagja volt alkalmi zenekaroknak, de mégis az Eddába való csatlakozása adta meg neki a lökést. Az évek során rengeteget koncerteztek a diákok, de mivel a zenélés Attilán kívül a többieknek csak egy szimpla hobbi volt, így kiléptek belőle. Halász József zenekarvezető Patakyra hagyta a zenekar névjogait 1977-ben. Újraszervezte a társaságot Miskolc általa legjobbnak ítélt zenészeiből, de végül csak 1983-ig léteztek. Pataky 1984-ben Norvégiába utazott, ahol több magyar zenésszel együtt a vendéglátóiparban kezdett el dolgozni mint bárénekes. Az Edda Művek 1985-ben állt újra össze, és a mai napig aktív. Attila két fiúgyermek édesapja, aktív részvevője és szervezője a Békemenetnek.

EP2I4620
Gödöllő, Edda-koncert, Pataky Attila – Fotó: Teknős Miklós / Mediaworks archív

Ma lenne 88 éves Hofi Géza

Hofi (Hoffmann) Géza 1936. július 2-án született Budapesten. 65 éven át a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjaként élt, mígnem 2002. április 10-ének napján elhunyt, és most a nagyok között, a Farkasréti temetőben nyugszik. Hofi a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, valamint Karinthy-gyűrűs magyar humorista, előadóművész, színművész. Előadásaiból mindig kiérződött a pártatlansága, bárki is volt hatalmon, azt mindig megcsipkedte a kritikáival vegyített humorával. Ő volt a humor mestere, minden komikus és előadó felnézett rá, az emberek pedig szerették és tisztelték őt is és a munkásságát is egyaránt. 2001. május 27-én került sor az 1500. előadására, és 2002. április 7-én volt az utolsó fellépése a Madách Kamara Színházban. 2002. március 3-ai előadását rögzítette a Hungaroton, ami „Napsugaras jóéjszakát” címmel került nyilvánosságra a művész halála után.

180 éve zenésítették meg a Himnuszt

1844. július 2-án mutatták be először az Erkel Ferenc által megzenésített Magyar Nemzeti Himnuszt a pesti Nemzeti Színházban. Kölcsey Ferenc a nemzeti ébredés hajnalán, szatmárcsekei magányában írta a Himnuszt. Zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester szerezte, aki Kölcsey versének megzenésítésére kiírt „Itt az írás forgassátok,/Érett ésszel, józanon. Kölcsey” pályázaton első helyezést ért el a Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede által is fémjelzett zsűri által. Szabadtéri helyszínen először 1844. augusztus 10-én mutatták be a Széchenyi által fémjelzett gőzhajó felavatásán, az Óbudai Hajógyárban. A Himnuszt a magyarok közmegegyezése tette nemzeti imádsággá, amely 1989-től a magyar alkotmány szövegének részét képezi. 1938-ban Dohnányi Ernő átdolgozta a megzenésített művet a ma ismert formájára, majd 2013-ban a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére, a Magyar Állami Vasúttársaság Szimfonikus Zenekara elkészítette – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által előírt szabályoknak megfelelően – a 90 másodperces verzióját, amely egyébként közelebb is áll Erkel eredeti művéhez. Az új változat először a 2016. nyári olimpiai játékok során hangzott fel.

Folytatódik a lomtalanítás a XIV. kerületben

Június 2-án a 14. kerületben, a harmadik körzetben kerül most sor erre. Az FKF kéri a lakókat, hogy Budapest tisztaságának megőrzése érdekében csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki a lomokat. Ha nem így tesznek, az közterületi-szennyezési szabálysértésnek minősül, amiért pénzbüntetést szabhatnak ki a hatóságok. Hozzátették: a lomokat a lakóház előtti, hulladékgyűjtő járműveikkel jól megközelíthető közterületre kell kihelyezni úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat az ne akadályozza. Kérik, hogy az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzenek lomot. Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

Ezeken a budapesti helyszíneken adhatsz vért ma

Július 2-án, kedden az alábbi budapesti helyszíneken és időpontokban adhatsz vért – derül ki a véradás.hu oldaláról, ahol további – akár vidéki – helyszíneket is találhatsz. Ami pedig a fővárosiakat illeti, azok az alábbiak:

  • Reggel 7 és 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest,
    Karolina út 19–21.)
  • 12 órától egészen 17:30-ig vár a Sugár Üzletközpontban található véradó pont a második emeleten (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • Szintén déltől, de fél órával tovább, egészen 18 óráig tudsz vért adni a Campona Bevásárlóközpontban (1222 Budapest, Nagytétényi út 37–43.)

Ma nem lesz kánikula

A hőmérséklet továbbra sem tér vissza a hétvégi kánikulai szintre – derül ki a Köpönyeg.hu időjárás-előrejelzéséből. A prognózis szerint a hajnali 16 fok után napközben a csúcshőmérséklet 27-28 fok lesz. Csapadék csak elvétve várható. Az UV a szokásostól eltérően most egy mérsékelt 5-ös sugárzással vár minket, de ettől függetlenül a naptej és fejfedő használata ajánlott 10 és 17 óra között. Kedden élénk vagy erős légmozgásra is számíthatunk.

Improvizációs koncert a Magyar Zene Házában

A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán az ország legbátrabb zenei társasjátékában ezúttal a Random Trip és a Varázsceruza szervezésében fog létrejönni ez az open mic-est, ahol a vendégek közt Lil Frakk és Lengyel Johanna is ott lesz. Ez a klubest sorozatot és egy tehetségkutató elegyét nyújtó Vibe Changers egyfajta szerelemgyereke egy improvizációs koncertnek és open mic-estnek. Azaz a harmadik főszereplő te vagy, a közönség tagja – azok, akik érzik magukban a vibeót, hogy felmenjenek a színpadra és vibeoljanak egy nagyot! – írják a szervezők. Az esemény este 8-tól fél 11-ig tart és fizetős.

Ingyenes kabaréshow

Az esemény ingyenes, de angolul tartják este háromnegyed nyolctól. Itt is ugyanaz a koncepció, hogy akinek van egy kis önbizalma, az kezébe veheti a mikrofont. A show a Hot Paprika Comedy szervezésében jön létre és a Nagymező utcai Hoff Houseban lesz. Az se baj, ha most lemaradsz, mert minden kedden tartanak ilyen előadásokat.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás