Így strandoltunk egykor Budapesten – Legendás fővárosi fürdők nyomában jártunk – Galéria

Galériánkban most megnézheted, hogy hol és hogyan lubickoltak a fővárosiak a korábbi századokban, amikor beköszöntött a kánikula.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.30.
Módosítva: 2024.07.30.
strand széchenyi fürdő nyár Gellért

Itt a hőség, ki ne szeretne strandolni? Ilyenkor pláne utánozhatatlanul jó érzés a nyári melegben megmártózni, hűsítve magunkat. Ugyanilyen jó érzés a napernyő árnyékában egy kellemes úszás után egy lángost, egy kürtőskalácsot vagy akár egy hekket megenni és egy finom üdítővel, netán egy hideg sörrel kísérni. Szerencsére Budapesten erre számtalan lehetőségünk van, immár évtizedek óta... A strandolás számos változáson esett át az évszázadok, sőt évezredek során, gondoljunk csak a fürdőruhákra, a fürdőhelyek szolgáltatásaira. A strandok még a popkultúrára és a szexuális forradalomra is hatást gyakoroltak például a bikini megjelenésével, majd térhódításával, de egy sokmilliárdos iparágat is táplálnak a gyerekeknek és felnőtteknek szóló fürdőeszközökkel, játékokkal (gumimatrac, vízipisztoly stb.). 

strand gellért
Fotó: Fortepan / Fortepan

Mi magyarok igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert hazánk bővelkedik a szebbnél szebb strandokban. Budapesten is óriási hagyománya van a strandolásnak, a fővárosi strandok és fürdők közül sok a kiemelkedő, akár százéves múltjával, hagyományaival, vagy éppen a gyógyvizével. A Budapestre látogató turistáknál kötelező program egy nap a Gellértben, a Széchenyiben vagy a Lukácsban. Persze mi magyarok régóta imádjuk ezeket, legyen szó a Dunához köthető, vagy éppen a mesterséges medencékkel rendelkező fürdőkről. De milyen is volt a fővárosi fürdők közönsége, hangulata az elmúlt évtizedekben? Ebbe enged bepillantást a Metropol múltidézői galériája, amit alább kattintva tekinthetsz meg.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás