Újabb szakaszához ért a 4–6-os felújítása: mától itt nem jár a villamos

Egészen augusztusig lesznek olyan szakaszok a legforgalmasabb budapesti villamos vonalán, ahol pótlóbuszok viszik majd az utasokat. Július 25-től itt nem jár majd a 4-es 6-os.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.25.
ez lesz ma 4-es 6-os villamos villamos

Itt nem jár mától a 4-6-os

Július 25-től, csütörtöktől augusztus 4-ig, vasárnapig a Széll Kálmán tér és a Nyugati pályaudvar között nem jár majd a 4–6-os villamos. Ezen a szakaszon pótlóbusszal közlekedhetnek majd az utasok. A BKK tájékoztatása szerint július 25. és augusztus 4. között

  • a 4-es és a 6-os villamos Újbuda-központ, illetve a Móricz Zsigmond körtér és a Jászai Mari tér között közlekedik,
  • a Széll Kálmán tér és a Nyugati pályaudvar között a 4–6-os pótlóbusszal lehet utazni,
  • a pótlóbuszok a Széll Kálmán tér felé a Margitszigetnél nem állnak meg,
  • a 91-es, a 191-es és a 291-es autóbuszokra a Nyugati pályaudvar M végállomáson a 4–6-os pótlóbusz felszállóhelye mögött, a körúttól messzebb eső megállóhelyen lehet felszállni.

A BKK a Széll Kálmán tér környékéről és a H5-ös HÉV-en utazóknak a belváros elérésére az M2-es metrót, Óbuda irányából a 19-es és a 41-es villamosokat ajánlja az M2-es metróra való átszállással.

villamos palyafelujitas-05-BS
A felújítás egészen augusztus elejéig tart majd Fotó: Bánkúti Sándor

Ma még lehet szavazni az év madarára

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is meghirdette az Év madara szavazást. Csak úgy mint minden évben, idén is három madárfaj közül választhatjuk ki, hogy melyik legyen az Év madara 2025-ben. Szavazni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hivatalos oldalán lehet. A szavazás 2024. július 25. 12 óráig tart.

153 éve szabadalmaztatták a vécépapírt

Méghozzá nem más, mint az amerikai Seth Wheeler, 1871. július 25-én. A tekercses kivitelt is ő jegyeztette be 1883-ban, majd a New York állambeli Albanyban alapított cége (Albany Perforated Wrapping Paper Co.) volt az első gyártó. Kezdetben csak az Egyesült Államokban ismerték, majd átterjedt Nyugat-Európára is, ahol kizárólag a tehetősek használták. A többiek mosakodtak vagy kukoricacsuhét használtak.

134 éve született az a feltaláló, akinek nevéhez fűződik a „szárazoltó”

Szilvay Kornél magyar tűzoltótiszt, a szárazoltó eljárás feltalálója 1890. július 25-én született. A szárazoltásnál az oltóanyag víz helyett por vagy hab, az eljárást és az eljárásnál használt berendezéseket találta fel.

A modern aksik feltalálója is július 25-én született

John B. Goodenough, Nobel-díjas amerikai kémikus, fizikus, a lítium-ion akkumulátor megalkotója 1922-ben látta meg a napvilágot. A lítiumion-akkumulátorok kifejlesztésében elért eredményeiért kapta a 2019-es kémiai Nobel-díjat. 90 éves kora után is aktívan dolgozott találmánya továbbfejlesztésén, a szilárdtest akkumulátorok kidolgozásán. Áttörését 1980-ban érte el az Oxfordi Egyetemen, ahol olyan akkumulátort hozott létre, amely nagyon gyorsan elterjedt a telefonokban, laptopokban és táblagépekben, valamint szívritmus-szabályozókban és más orvostechnikai eszközökben, majd később, a ma használt elektromos járművekben.

Hungaroring
15 éve ezen a napon súlyos baleset történt a Hungaroringen  Fotó: Kovács Tamás

15 éve súlyos baleset történt a Hungaroringen

2009. július 25-én Felipe Massa súlyos fejsérülést szenvedett a Forma–1-es Magyar Nagydíjon. Az időmérő edzésén a Ferrari brazil pilótáját, az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadó rugó találta fejen. Massa eszméletét vesztette, és szinte fékezés nélkül a gumifalnak csapódott autójával. Homlok- és arccsonttöréssel műtötték. 

Ideje kiszellőztetni a lakást

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön sok napsütésre van kilátás, záporok északkeleten is már csak néhol fordulnak elő. Jó hír azonban, hogy felfrissül a levegő: reggel 17, délután 26 fok valószínű. Erős lehet az ÉNy-i légmozgás is, így érdemes lehet szellőztetni.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az V. kerületben

Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani az V. kerületben egy delegáció miatt. Tilos lesz megállni július 24-én 8 órától 2024. július 25-én 19 óráig az Erzsébet tér park felőli oldalán a Miatyánk utca és a Bécsi utca között és a Bécsi utca mindkét oldalán a Deák Ferenc utca és az Erzsébet tér között. Filmforgatás miatt pedig ugyancsak az V. kerületben lesz tilos megállni július 25-én 0 órától július 26-án 24 óráig a Nádor utca 12–18. számok előtt a parkolósávban ás a Vigyázó Ferenc utca 7. és 8. számok előtt a parkolósávban.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás