13+1 tipp: Így itasd a kerti madarakat a hőségben

Ha ezeket a hasznos tippeket betartod, te leszel a madárkák tökéletes oltalmazója.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.06.15.
madár tippek itató kert

1. Itassuk a hőségben a madarakat!

Nemcsak télen, hanem a nyári melegben is fontos gondoskodnunk a madarakról. Ebben az időszakban különösen nagy szükségük van vízre, hogy szomjukat oltsák. Mutatjuk, hogy itassuk a kertben élő vagy átutazó madarakat nyáron. 

Ezeket betartva megmentheted a kerti madarak életét Fotó: Pixabay

2. Életmentő a kánikulában

Az itató különösen fontos a száraz, meleg nyári hónapokban, de a városokban, ahol a beépítettség és a klímaváltozás miatt gyakori a vízhiány, az itatóra egész évben szükség lehet. Amellett, hogy ivóvízként szolgál, a tollazatuk tisztán tartására is használják, így egy jó fürdőnek sem tudnak ellenállni.

3. Ne hagyjuk őket cserben

A madáritatás is olyan, mint az etetés: ha a madarak hozzászoktak az itatóhoz, gondoskodjunk a folyamatos vízellátásról, és ne hagyjuk abba az itatást. Ha hirtelen, egyik-napról a másikra nem teszünk ki vizet, akkor az különösen a csapadékmentes kánikula idején a madarak pusztulásához vezethet.

4. Figyeljünk a mélységre

Madáritatót vásárolhatunk is, de egy kerek vagy szögletes, 40-50 cm átmérőjű műanyag virágalátét is tökéletesen megfelel a célnak. A kisebb madarak számára veszélyes a mély víz, ezért arra figyeljünk, hogy az itató mélysége ne legyen több 5-7 cm-nél. A pereme legyen elég vastag, hogy a madarak biztonságosan meg tudjanak állni rajta.

5. Tegyük a közepére!

Ügyeljünk arra, hogy az itató ne mélyüljön hirtelen. Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes tenni egy kinyúló ágat, vagy nagyobb, lejtős oldalú követ, amelyre a madarak kényelmesen és biztonságosan leszállhatnak, megállhatnak.

6. Egy hálóval borítsuk le

Ne tegyünk ki a kertbe mély, vízzel telt hordót vagy konténert itatóként. Az ilyen mély vízfelületek gyakran megtévesztik a madarakat, és rászállva veszélybe kerülhetnek. Ugyanezen okból a fedetlenül hagyott, esővíz gyűjtésére használt hordókat, vödröket is mindig fedjük le, mert ezek is odavonzzák a madarakat, viszont ivás közben könnyen belecsúszhatnak.

7. Menedéket nyújthat

Keressünk az itatónak egy árnyékos vagy félárnyékos helyet, így megvédhetjük a madarakat a tűző napsütéstől, ráadásul a víz is lassabban párolog majd el. Igyekezzünk a kert olyan részébe tenni, ahol a közelben kisebb cserje vagy fa is van. A fürdőző madarak vizes szárnyukkal nem tudnak magasra szállni, így ezek az alacsonyabb növények kiváló menedéket biztosítanak nekik veszély esetén.

8. Macska a fedélzeten

Az itatót akár a talajra is tehetjük, de még biztonságosabb, ha körülbelül 1,5 méteres magasságba, akár egy fatuskóra tesszük. Emellett léteznek függő és ablakpárkányon is használható változatok, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak a macskák ellen is. Arra figyeljünk, hogy a talajszint fölé helyezett itatókat biztonságosan rögzítsük, hogy elkerüljük a feldőlés, leesés veszélyét.

9. Sűrűn kell cserélni

Itatásra legmegfelelőbb az esővíz. Fontos, hogy az itató vizét rendszeresen, naponta cseréljük. Az esti időpont a legalkalmasabb erre a célra, így a kora hajnalban kertünkbe látogató madarak már friss vizet találnak. Az utántöltéssel nemcsak az elpárolgott vizet pótoljuk, hanem meg is akadályozzuk, hogy a szúnyogok belepetézzenek az itató vizébe.

10. Figyeljünk a higiéniára!

Gondoskodnunk kell az itató tisztán tartásáról is: különösen nyáron, hetente vagy kéthetente a napi vízcserét megelőzően tisztítsuk meg a szennyeződésektől, fertőtlenítsük ki.

11. Használjuk felváltva

Ha az itató közelében több egyedet, elsősorban zöldikéket érintő madárelhullást tapasztalunk, a fertőtlenítést lehetőleg minden nap végezzük el. Ennek leghatékonyabb módja az, ha felváltva használunk két itatótálcát: az egyikben itatunk, míg a másikat napközben fertőtlenítjük. Másnap ezt a tálcát töltjük fel vízzel, míg az előző napon használt itatótálcánál végezzük el a fertőtlenítést.

12. Rakjuk ki kavicsokkal!

Ha van kerti tó a háznál, az is vonzza a madarakat, ezért fontos madárbiztos környezetet kialakítani számukra. Készítsünk sekély parti területet. Ehhez a tómedret kavicsokkal vagy kővel fedjük be, a tó partját rakjuk ki nagyobb kövekkel, így a fürdőző madarak biztonságban lehetnek.

13. Tegyük az itató mellé

A nyári kánikulában sok madárfaj szeret porban fürdőzni, ezért jó ötlet az itató közelében kialakítani egy „madárhomokozót”. Tisztítsunk meg egy fél négyzetméternyi területet a fűcsomóktól, majd fél ásónyomnyi mélységben lazítsuk fel a földet. Ha ez nagyon köves, lapátoljuk ki a talajt, és cseréljük le finom homokra.

14. Hordozható homokozó

Ha nem szeretnénk kopasz foltot ásni a gyepben, akkor egy tálcás porfürdőt is kialakíthatunk nekik. Ehhez töltsünk fel finom, földútról gyűjtött porhomokkal egy 1 m hosszú, 50 cm széles és 5-7 cm mély műanyag virágláda alátétet. Előnye, hogy az esős idő közeledtével könnyen áthelyezhetjük, vagy műanyag fóliával letakarva szárazon is tarthatjuk.

15. Lehetetlen küldetés (könyvajánló)

Panoramix álmában üzenetet kap a távoli keletről Tarjatepsin sámántól. Szarmata kollégája azért kér tőle segítséget, mert Julius Caesar azzal bízta meg személyes térképészét, Cartographust, hogy hozza el neki Rómába a törzs szent állatát, a griffet.

Jean-Yves Ferri: Asterix és a Griff

2999 Ft, Móra Könyvkiadó

Szöveg: Reiter Georgina – Fanny

Forrás: www.mme.hu

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás