Halálos égi jelenséget kaptak lencsevégre Magyarország felett – Fotó!

Látványos, de veszélyes jelenség pusztított az országban. A heves időjárás több repülőgép-szerencsétlenséget is okozott már.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.07.17.
Módosítva: 2024.07.17.
égi jelenség légzuhatag vihar

Látványos és veszélyes égi jelenség ért Kecskemét közelébe hétfőn, július 15-én. A pusztító és halálos légzuhatag hatalmas vihart hozott. 

A légzuhatag Fotó: Facebook/MetKép

Rengeteg a vihar

A légzuhatagot megörökítették és a MetKép Facebook-csoportban nagy sikert aratott a lelkes természetkedvelők körében.

Kecskemétet mostanában rengeteg vihar kapja el, de lehűlést egyik sem hoz. Volt jégeső, sima eső, szélvihar minden, de még mindig pokoli meleg van

 – panaszkodott lapunknak egy kecskeméti nő. 

Repülőgép-szerencsétlenségek okozója

A halálos légzuhatag ereje nem mindig volt ismert, így több repülőgép-szerencsétlenséget okozott. Például 1971. augusztus 28-án a az Oslo–Fornebu repülőtér és a Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtér (a mai Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) között közlekedő Malév 731-es járata Dánia partjainál viharba került, és a Balti-tengerbe zuhant. A repülőgép-szerencsétlenségben 32-en meghaltak – köztük a gép kapitánya Szentgyörgyi Dezső, aki a magyar történelem legeredményesebb vadászpilótája volt – és csak két utas élte túl a balesetet. A katasztrófa valódi okára több, mint egy évtizeddel később jöttek rá a szakértők. A repülőgép a szélnyírás egyik különösen veszélyes formájába, légzuhatagba keveredett, ami 1971-ben még ismeretlen volt.

Mi az a légzuhatag? 

A légzuhatag, vagy más néven lecsapódó légtest egy látványos égi jelenség, ami pusztító szélvihart hoz. Nagyon heves, akár 250 km/órás széllökéseket és zivatart is produkál, ami mindössze néhány percig tart. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás