Riasztó terv a XXI. században: Az európai sorkatonaság bevezetése fenyeget

Az őrült ötletnek egyre több pártolója akad, a fiatalokat akaratuk ellenére is sorkatonaságra kényszerítenék.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.04.
Módosítva: 2024.06.04.
kötelező sorkatonaság Manfred Weber háború

A kötelező európai sorkatonai szolgálat bevezetésére régóta léteznek tervek, melynek a háborúpárti politikusok nyilatkozatai Manfred Weber vezetésével ágyaznak meg. Az őrült ötletnek egyre több pártolója akad, a fiatalokat akaratuk ellenére is sorkatonaságra kényszerítenék, melyet hol a védelmi képességek javításával, hol pedig az egységes Európa-tudat erősítésével magyaráznának, de az igazi ok a háborúzni kívánó Nyugat egyre fokozódó utánpótlásigénye lehet.

WEBER, Manfred
Manfred Weber sorkatonaságot szorgalmaz (Fotó: Patrick Seeger)

A háborús pszichózisban szenvedő európai példa ragadós, Németországban Boris Pistorius már többször is a 2011-ben felfüggesztett katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A védelmi miniszter május 27-én bemutatta a terveit pártja elnökségének. Ezek azonban valószínűleg nem kizárólag az önkéntes szolgálatra épülnek, mint ahogyan arról az első hírek szóltak – írta a Kreiszeitung. Boris Pistorius szerint ugyanis: „Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.”

A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék.

„Ami Németországban megjelenik, az később uniós szinten is meg fog jelenni” – mutatott rá a napokban Kiszelly Zoltán.

A német gyakorlat az előbb-utóbb európai gyakorlat lesz, és ez az, ami miatt veszélyes ez a német kezdeményezés

– hangsúlyozta a szakértő.

A német politikai és közéleti teret hónapok óta uralja a kötelező sorkatonaság terve

A mutyis Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az őrült ötlettel állt elő, hogy az Európai Unió állítson fel közös kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezt a Weber-tervként elhíresült javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket. A V4NA azt írta, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás.

Az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász korábban rámutatott, az uniós szerződések értelmében a nemzeti biztonság védelme a tagállamok hatáskörébe tartozik. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a kötelező sorkatonaság bevezetése közvetlenül érinti a nemzeti biztonságot, ezért ez a tagállamok hatáskörébe tartozik, és nem az EU hatáskörébe.

Fotó: Efrem Lukackij

A Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg. A Junge Union (a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete) dokumentuma arról ír, hogy a nemzetközi konfliktusok növekedése szükségessé teszi egy erős európai védelmi unió létrehozását, amely a NATO-val együtt és annak keretein belül garantálja a békét és a védelmet Európában. Ez az intézmény egyesítené a katonai kompetenciákat egy egységes európai biztonsági és védelmi rendszer keretében és tovább ösztönözné a nemzeti hadseregek közötti cserét.

Ez a közös európai sorkatonaság és ez tulajdonképpen Weber terve, amely fű alatt és kommunikációs szinten már egyre több támogatót nyert meg Európa-szerte.

A Bundeswehr Journal beszámolójából kiderül az is, hogy Ursula von der Leyen is részt vett a 2017-es tanácskozáson.

Több országban már visszaállították a sorkatonaságot, de a háborúpárti nyugati politikusok arra hivatkozhatnak később, hogy már szó volt róla korábban is, ennek tudatában szavaztak az uniós polgárok, ezt mondhatja június 9-e után Manfred Weber is.

A tét tehát valóban nem kisebb, mint a háború vagy a béke! – összegez a Magyar Nemzet.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás