Orbán Viktor: Donald Trump a béke elnöke, közösek a céljaink





Orbán Viktor az amerikai útjáról és az új köztársasági elnökről adott exkluzív interjút. Mutatjuk a részleteket!



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.03.10.
Módosítva: 2024.03.10.
Orbán Viktor interjú köztársasági elnök Sulyok Tamás Donald Trump

Most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak – mondta Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjújában. A miniszterelnök hozzátette: Sulyok Tamás fölkészültsége, szaktudása, tekintélye vitán felül áll.

VOLF-NAGY Tünde; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor rendhagyó interjút adott Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Egy stabil, kiszámítható és nyugodt elnökre van szükség

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, eddig mind a hét köztársasági elnökkel dolgozott miniszterelnökként. Így tudom, milyen államfőre van szükség - tette hozzá.

Az embereket felkavarta a kegyelmi ügy, ezért most egy stabil, kiszámítható és nyugodt elnökre van szükség, aki tekintéllyel és felkészültséggel rendelkezik.  

A kormányfő beszélt arról is, hogy a parlamenti képviselők választották meg, a jobboldali frakciók jelölték meg az elnököt, akire ő tett javaslatot. 

Sulyok Tamás egy mélyen hívő ember

Orbán Viktor arról is szólt, hogy Sulyok Tamást a dolgozószobájában kérte fel, de akkor ez még csak érdeklődés volt. Rengeteg kérdésben beszéltek egymással - tette hozzá. 

Egy mélyen hívő katolikus emberről beszélünk, és ő ezt szolgálatnak tekinti ezt a feladatot - mondta a kormányfő.

Donald Trump a béke elnöke

Azért mentem Amerikába, mert Donald Trump meghívott - mondta Orbán Viktor. Megpróbáltam kijavítani a magyar-amerikai politikai barátságot, de ez a mostani demokrata háborúpárti vezetéssel nem megy. Trump a béke elnöke volt, az ő esetében nincsen szó zsákbamacskáról - tette hozzá.

Ő az első négy évében lezárt háborúkat. Ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek az ideje alatt nem indult háború. Tehát róla tudjuk, az elnöki működéséből tudjuk, hogy ő a béke embere. És most sem rejti véka alá a véleményét, világosan megmondta, hogy az ő célja, hogy békét teremtsen az orosz–ukrán háborúban. Mi sem szeretnénk mást, mint békét, minél hamarabb tűzszünetet. Ennek a lassan végtelenbe nyúló háborúnak minél hamarabbi lezárását. Nem látok más olyan eltökélt, erős embert, aki képes lenne erre, mint Donald Trump

- fogalmazott Orbán. 

 

Nagyon különleges országként tekintenek Magyarországra

Különleges helyzetben vagyunk - emelte ki Orbán Viktor. 

A kormányfő kifejtette, hogy a Heritage Fundationban nagyon komoly szerepe van Magyarországnak, mert különleges helyként tekintenek minket. Magyarország megpróbál másként élni, és egy konzervatív politikát próbál vinni Európában. Ezt a politikát ők is szeretnék, de nem megy nekik

 - tette hozzá. Magyarországot azért is tisztelik az USA-ban, mert erős a közbiztonság, és a rendőröket védik - mondta Orbán.

A migráció esetében is példaként tekintenek hazánkra.

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államokban sem sikerült végrehajtani a szigorú migrációs politikát, míg nálunk egy megoldott ügy.

Kuriózumként tekintenek Magyarországra.

A család melletti kiállás is tiszteletet vált ki Amerikában - tette hozzá. 

"A mostani amerikai elnök beszédeit a pontosság tekintetében nem szabad túlértékelni"

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy idősebb Bush elnök óta mindegyik elnökkel találkozott, és ezt a tapasztalatot is elismerik a tengerentúlon.

Az amerikai kormányzat azt várja el a magyaroktól, hogy lépjenek be a háborúba, támogassák az LMBTQ-propagandát, a migrációt, de ezzel kapcsolatban nem tudnak dűlőre jutni.

Éppen ezért a mostani amerikai kormányzat nyíltan pénzt ad minden ellenzéki szereplőnek, hogy váltsák le a kormányt - mondta Orbán Viktor. A mostani politikai viszonyok nem segítik a gazdasági együttműködést sem - tette hozzá. A mostani amerikai elnök beszédeit a pontosság tekintetében nem szabad túlértékelni - mondta a kormányfő egy másik kérdésre. 

Orbán Viktor: Egyenesen és világosan beszél Trump

Ma az EU és az amerikai vezetés háborúpárti, és minden ellentét mögött ez húzódik meg - mondta Orbán Viktor. Trump nem fog adni egyetlen fillért sem az ukrán-orosz háborúra, akkor vége lesz a háborúnak, mert az európaiak egymagukban képtelenek ezt finanszírozni - ismertette a kormányfő. Jelenleg a republikánusok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne finanszírozzák tovább a háborút. Trump nem akarja finanszírozni az európaiak biztonságát - tette hozzá.

Egyenesen és világosan beszél Trump.  

Eljött az újrafelfegyverkezés ideje Európában, mert nem fogják helyettünk kifizetni a biztonságunkat az amerikaiak - tette hozzá.

Persze lenne helye annak a pénznek, amit hadseregre költünk, de a biztonságot magunknak kell megteremtenünk, és ez nem könnyű dolog.  

Szoros kötődés a közép-európai térséghez

Orbán Viktor szerint az elnök szlovén származású felesége miatt jóval több ismerete van a térségről. Egy nagy showman az amerikai elnök, és mindezek mellett politikus. Már az elnöksége előtt legenda volt Trump - mondta a kormányfő. 

Trump nagyon megszenvedi ezt a mostani helyzetet

Csak akkor nyerhetsz, ha megszenvedsz érte, és ezen megy most keresztül Trump elnök is - mondta Orbán Viktor. Ő minden támadás ellenére harcol, és a magyar népmesék alapján a végén győzni fog. A kormányfő elmondta, 9 milliárd eurós forgalom van a két ország között, és 3 milliárd eurós pluszban van Magyarország. Reális cél, hogy pár éve belül 18 milliárd dollárra nőne a kétoldalú forgalom értéke - tette hozzá. 

Egyelőre paritás van a kínai és amerikai befektetések között

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarországi amerikai és kínai befektetések egy szinten vannak jelenleg, de a kínai növekszik, míg az amerikai csökken. 





 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás