Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása





Közeledik a négynapos ünnep, amikor minden zárva tart. A Metropol utánanézett, mi a gyógyszertárak nyitvatartási rendje az ünnepek alatt, ha váratlan helyzetben azonnali gyógyszerre lenne szükségünk.



Megosztás
Szerző: Oszlányi Gyöngyvér
Létrehozva: 2024.03.28.
ügyelet nyitvatartás ügyeletes gyógyszertár húsvét

Közeledik az év első, nagy hosszú hétvégéje, a húsvét. De az élet nem áll meg ilyenkor sem, hiszem váratlan események ezeken a napokon is történhetnek. Egy kirándulásból fakadó sérülés éppúgy előfordulhat, mint hogy elfogyott a fejfájás elleni gyógyszer vagy egyszerűen azonnali segítség kell. Húsvét előtt érdemes megnézni  a házipatikánkat és ha lehetséges, a hiányos készleteket feltölteni. Láz- és fájdalomcsillapító nélkül nehezebb lesz hozzájutni a szükséges gyógyszerekhez.  

DSC_3846
Húsvét előtt érdemes feltölteni a házipatikánkat. Fotó: Csapó Balázs

Utánajártunk, hogyan változik a gyógyszertárak nyitvatartása az ünnepek alatt és milyen rend szerint dolgoznak az egészségügyi szolgáltatók. Ráadásul óraátállítás is lesz a hétvégén, így ne felejtse el senki: a közlekedés, így a gyógyszertárba való eljutás is a nyári időszámítás szerint működik vasárnaptól.

A húsvéti ünnepek alatt ügyeleti rend szerint dolgoznak az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak. A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg-ellátásban a hosszú hétvégén  ügyeleti rendszer szerint fogadják a sürgősségi ellátásra szoruló betegeket.

Március 28-án, nagypénteken, március 30-án, húsvétvasárnap és április 1-én, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. 

Így változik a gyógyszertárak nyitvatartási rendje húsvétkor

A húsvéti ünnep idén március 29. és április 1. közé esik. Ez alatt a négy nap alatt a legtöbb üzlet zárva tart. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is minden évben tájékoztat a gyógyszertárak ünnepi megváltozott nyitvatartásáról, ami a következőképpen alakul: 

Nagypénteken, március 29-én kizárólag a 0–24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. Nagyszombaton, március 30-án többségében 12.00 óráig tartanak nyitva a patikák, a zárás után pedig ügyeleti vagy készenléti szolgálat érhető el. Húsvétvasárnap, március 31-én kizárólag a 0–24 órás nyitvatartású, ünnepnapokon is nyitvatartó ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak tudják biztosítani a gyógyszerellátást.

Húsvéthétfőn, április elsején szintén csak a 0–24 órás nyitvatartású, ünnepnapokon is nyitvatartó ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak tudják biztosítani a gyógyszerellátást.

Húsvét után, április 2-tól a megszokott nyitvatartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak.

Amennyiben a négynapos ünnep alatt mégis sürgősen szükségünk van gyógyszerre és nem tudjuk, melyik gyógyszertár van nyitva a közelünkben, úgy az alábbi linken megtalálhatjuk a közelben található ügyeletes gyógyszertárakat.





 





Ezeket olvastad már?
Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

Sorsdöntő választás jön: 50 ezer aktivistával küzd a Fidesz a békéért - Videó!

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Orbán Viktor budapesti kampánykörútján: Karácsony igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás