Kiderült: durva, ha tényleg emiatt állt le a Facebook





Gyakorlatilag nincs ember, akit közvetlenül vagy közvetett módon ne érintett volna a Facebook és a Messenger, valamint a Meta egyéb platformjainak leállása. Azóta az is kiderült, mi okozta a problémát – legalábbis a Meta kiadott egy pársoros, hivatalos közleményt.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.03.06.
Meta messenger leállás Facebook

Március 5-én, kedden délután érte a kellemetlen meglepetés a közösségi média felületein szocializálódott felhasználókat. A Facebook, az Instagram, a Threads és a Messenger felületek felhasználói mintegy másfél órán át nem tudták használni a Meta nevű óriásvállalat által üzemeltetett platformokat. 

Facebook Messenger alkalmazás Meta Mark Zuckerberg
Világszerte másfél órán át nem fértek hozzá a fiókjaikhoz a Facebook és a Messenger felhasználói Fotó: Pixabay

A legtöbben kibertámadásra gyanakodtak, arra alapozva feltételezésüket, hogy az ilyen esetekben az a legbiztonságosabb megoldás, ha központilag kiléptetik a felhasználókat a fiókjaikból. Igen ám, de a Facebook és a Messenger ugyan kiléptette a felhasználókat, az Instagram ugyanakkor nem, aminek nem sok értelme lett volna a Meta részéről, ha valóban hackertámadásról lett volna szó. Voltak, akik szerint a leállásnak köze lehetett az amerikai „szuperkeddhez”, ami az egyik legfontosabb nap a tengerentúlon az elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Ez az elmélet azért is állt gyenge lábakon, mert ennél nagyobb horderejű és több embert megmozgató politikai események során sem haltak le a Meta vállalatai. Mások a Vörös-tenger alatt futó kábelek elvágását emlegették a lehetséges okok között – ám ha logikusan végiggondoljuk ezt a kérdést, ez a lehetséges indok is furcsának tűnik. 

A probléma valós és rendkívül egyszerű okára a Facebook egyik meg nem nevezett belső munkatársa világított rá, melyet egyébként a rivális, Elon Musk oldalán, az X-en hozott nyilvánosságra – írja a Daily Mail. Eszerint a keddi leállást az eredményezte, hogy egy technikai probléma hibát okozott a Facebook belső rendszereiben, ami aztán kihatott a felhasználói fiókokra is. Vagyis egyfajta dominóhatásról volt szó.

A helyreállás után Andy Stone, a Meta kommunikációs igazgatója így fogalmazott: 

A lehető leggyorsabban megoldottuk a problémát mindenki számára, akit érintett, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.

Hogy egészen pontosan milyen belső technikai probléma vezetett a leálláshoz, azt valószínűleg soha nem hozza nyilvánosságra a Meta, mint ahogy arról is csak találgathatnak a szakértők, hogy ez másfél órás „adásszünet” mennyibe fájhat a vállalatnak. A találgatások nagyjából 100 millió dolláros, azaz mintegy 36 milliárd forintos bevételkiesésről szólnak, miközben az értékpapírpiacon 1,5 százalékpontot estek a Meta részvényei.





 





Ezeket olvastad már?
Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás