Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria





Hazánkban a húsvét az egyik legjelentősebb ünnep. Bármilyen jó vagy éppen nehéz időket kellett megélniük a magyaroknak, a húsvétolásnak mindig megadták a módját. Galériánkban az elmúlt 100 év magyar húsvétjaiból válogattunk.



Megosztás
Szerző: Julius K.
Létrehozva: 2024.03.29.
húsvét ünnep locsolás hagyomány

A húsvéti ünnepkör az egyik legjelentősebb hagyomány a magyar emberek életében. Nem csak a vallási, egyházi jelentősége miatt tölt be fontos szerepet a húsvét oly sokunk szívében, vélhetően a családi összejövetelek, a locsolkodás, az édességek, az ünnepi asztal és valamennyi hagyomány hozzájárul ahhoz, hogy annyian várjuk, szeretjük. Mióta a magyarok a húsvétot ünneplik, folyamatosan változtak az ünneplés szokásai

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk, ezen a napon szokás böjtölni, van, aki egész nap nem vesz magához mást, csak vizet, más úgy böjtöl, hogy a húst hagyja el ezen a napon és nem lakik jól. Nagypénteken a gyász jeléül "Rómába mennek a harangok" és nem is hallatják hangjukat egészen nagyszombatig. Nagyszombaton tartják a feltámadási körmenetet, ez a víz- és a tűzszentelés ideje. Virágvasárnap hagyomány a nagymise előtti barkaszentelés, mert a megszentelt barka elűzi a rosszat, gyógyító és rontásűző. A megszentelt barkaágat otthon az ünnepi asztalra helyezték. 

Ugyanígy régi hagyomány a sonka- és tojásfőzés, ezzel törték meg a böjtöt szombaton. A terített asztalra egy kis fonott kosárba helyezték a díszített tojásokat, amik a termékenységet, az új életet szimbolizálják. Vasárnap került az ünnepi asztalra a kalács és a bor, napközben összejött a család. Húsvét hétfőn a lányok, asszonyok kiöltöztek és ugyancsak terített asztallal várták a locsolókat. Falun az volt a szokás, hogy minden férfi minden háznál locsol, a nagyobb településeken aztán már csak az ismerősöket, rokonokat, barátokat keresték fel. Régen vízzel, később kölnivel locsolták meg a lányokat, hogy "el ne hervadjanak". A felnőtteket itallal, a gyerekeket édességgel kínálták.

A húsvét a vallási ünnepen túl a családi, közösségi összetartozás és a tavaszi újrakezdés ünnepe is volt.   

Galériánkban az elmúlt száz évből gyűjtöttünk össze húsvétkor elkapott pillanatokat. 





 

 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás