Gigantikus, zöld fényű „ördögi üstökös” száguld a föld felé





Márciusban egy különleges, fényes zöld üstökös fog átvillanni az éjszakai égbolton, és ha tudod, hogy hová kell néznek neked is részed lehet a csodás látványban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.12.
üstökös föld csillagászok

A 12P/Pons-Brooks üstököst „ördögi” üstökösnek nevezték el, miután 2023-ban egy pár „szarvval” sikerült lencsevégre kapniuk. Az üstökös alig több mint 10 mérföld széles, és 71,32 évente kerüli meg a Napot.  

Fotó: Pexels

Jellegzetes szarva mellett a kitöréseiről is ismert, amelyeket a tudósok a „kriovulkanizmussal” hoztak összefüggésbe – vagyis egyike lehet annak a maroknyi üstökösnek, amely aktív jégvulkánokkal rendelkezik.

Ezeknek a kitöréseknek a során "kriomagmát" szabadítanak fel, amely gáz és szénhidrogének hideg keveréke. Azt a különleges „robbanó” üstököst pedig a hónap végéig láthatjuk az éjszakai égbolton.

A tudósok úgy vélik, hogy a 12P/Pons-Brooks üstököst már 1385-ben Kínában és 1457-ben Olaszországban is megfigyelték. Hivatalosan azonban Jean-Louis Pons francia csillagász fedezte fel 1812. július 12-én.

Később, 1883. szeptember 2-án William Robert Brooks brit származású amerikai csillagász fedezte fel újra. Pons és Brooks legendás és termékeny üstökösvadászok voltak, akik pályafutásuk során több tucatot találtak.

Jelenleg az Androméda-galaxis (legközelebbi galaktikus szomszédunk) közelében látható egy nagyon ritka együttállásban. Az üstökös kora este egész márciusban látható.

A hónap vége felé az üstökös várhatóan elég fényes lesz ahhoz, hogy szabad szemmel is megpillanthassuk. A csillagászok szerint az üstököst – különösen a hónap elején – binokulárral vagy akár egy kis távcsővel lehet a legjobban megfigyelni.

Nyugat-északnyugat felé tekintve a horizont felett láthatjuk majd. Ha a Pegazus csillagkép nagy négyzetét megtaláljuk, akkor az üstököst is megpillanthatjuk közvetlenül tőle északra nézz a csillagkép bal felső részére.

És fontos, hogy ne hagyjuk ki, mert legközelebb csak 71 év múlta tér újra vissza. A csillagászok gyanúja szerint ugyanis 2095 közepén lehet majd újra látni – írj a The Sun

 

 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás