„Anya, nem azt mondtad, hogy semmit nem hagyunk félbe?” – Így szerzett férfias szakmát Rita





Rita nem megszokott női hivatást választott magának. 45 évesen, három gyerek mellett tovább fejlesztette magát és megszerezte a képesítését az álomszakmájához.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.03.02.
gépkezelő családanya képesítés

Friedrich Rita nem megszokott női hivatást választott magának: cnc gépkezelőként dolgozik és nemrégiben gépjármű mechatronikai technikusi képesítést szerzett. A 45 éves, háromgyermekes családanyát gyerekkora óta érdekelték a gépek, azonban a szülei hatására fodrásznak tanult tovább, habár sosem tudta elképzelni magát a szépségiparban. 

Rita munka közben (Olvasói fotó)

„Úgy döntöttem, hogy egyetemi gépészmérnöki szakra jelentkezek”

Rita nem fodrászatban szeretett volna elhelyezkedni, inkább egy villanymotorokat gyártó multinacionális vállalatot választott, ahol immár 11 éve dolgozik.

„Operátorként kezdtem, de a sori munka nem elégítette ki az érdeklődésemet, inkább a gépek működése foglalkoztatott” – kezdte a Metropolnak Rita.

Úgy döntöttem, hogy egyetemi gépészmérnöki szakra jelentkezem, ám családi okok miatt félbe kellett hagynom a felsőoktatási tanulmányaimat. Egy helyi középiskolában elvégeztem a gépgyártástechnológiai technikus képzést. A technikusi bizonyítvány megszerzése után a munkahelyemen megpályáztam egy magasabb pozíciót, így lett belőlem cnc gépkezelő. Szeretem látni, ahogy a megmunkálógépbe betett nyersanyagból kikerül a kész, vagy félkész termék

– mesélte az édesanya. Rita a gyerekek nevelése, a munkája és az otthoni teendők mellett tovább fejlesztette magát és gépjármű mechatronikai technikus lett.

Úgy gondoltam, hogy megtanulom az alapokat; ha már a saját gépjárművemen vagy a motoromon tudom hasznosítani, akkor már megérte

– mondta.

Rita megszerezte képesítését az álomszakmájához (Olvasói fotó)

„Nehéz volt ez a másfél év”

A Komárom-Esztergom vármegyében élő családanya számára nem volt egyszerű megvalósítani az álmát, de kitartóan küzdött.

Bevallom, nehéz volt ez a másfél év, munka és család mellett. Sokszor voltam azon a szinten, hogy «kész vége befejeztem, feladom nekem ez nem megy». Volt, hogy a tanáraim, vagy az osztálytársaim mondták, akik persze mind fiatalabbak és pasik voltak, hogy «dehogy adod fel, ha már eddig eljutottál». Sok lelki támogatást kaptam a családomtól is. Volt, hogy a legkisebb lányom azt kérdezte: «Anya, nem azt mondtad hogy semmit nem hagyunk félbe?» Bennem volt, hogy ha már én papolok nekik erről, akkor mutassak jó példát.

„Semmi sem lehetetlen”

Rita szeretne erőt adni nőtársainak, ahhoz, hogy elérjék az álmaikat.

Merjenek nagyot álmodni, próbálják az álmukat megvalósítani, tudom, hogy néha nehéz, főleg ha kevés a segítség a családban, de semmi sem lehetetlen, csak idő kérdése

– üzente.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás