Tragikus a helyzet Budapesten, eláruljuk, kik aggódhatnak





Még csak február végén járunk, de a pollenek mennyisége máris hatalmas. A helyzet a fővárosban és Zala vármegye környékén a legtragikusabb.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.02.25.
csökkentés allergiások magas pollenkoncentráció szűrő reakció

A legfrissebb adatok szerint a pollenszennyezettség kritikus szintet ért el Magyarországon. A térképen jól látható, hogy az ország nagy részén a pollenszennyezettség mértéke „magas” vagy „extrém” kategóriába esik. A térkép a sűrű vörös zónákkal mutatja a leginkább érintett területeket, ahol a levegőben a pollen koncentrációja a legmagasabb.

Még csak februárt írunk, de már brutális a pollenek mennyisége (Forrás: időkép.hu)

Veszélyben az allergiások

Ez a hirtelen megnövekedett szint aggodalomra ad okot, különösen az allergiások és légúti megbetegedésekkel küzdők számára. A jelentések szerint a pollenkoncentráció növekedésének oka egyebek mellett a váratlanul melegedő időjárás, valamint az urbanizáció és a növényzet változásai. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak a levegőben lévő pollen mennyiségének növekedéséhez.

Légúti tüneteket okozhatnak pollenek (Fotó: Pexels – Képünk illusztráció)

Az orvosmeteorológia is figyelmeztet

Az orvosmeteorológusok azt javasolják, hogy az allergiások és légúti betegségekkel élők lehetőleg tartózkodjanak a szabadban töltött időtől, különösen a nap legmelegebb óráiban, amikor a legmagasabb a pollenkoncentráció. Azt is tanácsolják, hogy az érintettek gyakran cseréljék a szűrőket a levegőtisztító készülékeken, és használjanak megfelelő védelmet, mint például szemüveget és orrmaszkot, amikor kint tartózkodnak.

Pollenszórás (Fotó: Pexels)

Mely növények allergizálnak ilyenkor?

A februári pollenkoncentrációk Magyarországon jelenleg elsősorban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjének magas szintjei miatt vannak a közepes, illetve magas tartományban. Ezek a növények jellemzően ebben az időszakban bocsátják ki pollenjeiket, ami erősíti a levegőben lévő allergén anyagok koncentrációját.

Az allergiások 10 aranyszabálya magas pollenkoncentráció esetén:
 

Zárja be az ablakokat: Különösen magas pollenkoncentráció esetén tartsa az ablakokat zárva, hogy minimalizálja a pollenek bejutását az otthonába.

Légkondicionáló használata: Használjon légkondicionálót, amelyben van pollenfilter, ez segít megtisztítani a levegőt a belső terekben.

Rendszeres ruházat- és ágyneműcsere: Gyakran cserélje az ágyneműt, és mosson ruhát, hogy eltávolítsa a rajtuk megtapadt polleneket.

Szemüveg és szájmaszk viselése: Ha kint tartózkodik, viseljen szemüveget és szájmaszkot, hogy csökkentse a pollenek belégzését és a szembe jutását.

Pollenszűrős autóhasználat: Autózás során használjon pollenszűrővel ellátott légkondicionálót vagy szellőztető rendszert.

Testmozgás időzítése: Kerülje a kinti testmozgást, különösen a kora reggeli és késő délutáni órákban, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb.

Zuhanyozás és hajmosás: Mindig zuhanyozzon és mosson hajat, miután hosszabb időt töltött a szabadban, hogy eltávolítsa a polleneket a testéről és a hajából.

Levegőtisztító használata: Használjon HEPA-szűrővel ellátott levegőtisztítót az otthonában, amely segíthet a levegő pollenektől való megtisztításában.

Antihisztaminok és orrdugulás elleni szerek: Az orvos által előírt antihisztaminok és orrdugulás elleni szerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Időjárás- és pollentérképek követése: Figyelje a helyi időjárás-jelentéseket és pollentérképeket, hogy tájékozott legyen a pollenkoncentráció aktuális állapotáról.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás