Patkányinvázió Óbudán: mindent összerágnak





Több a patkányészlelés a fővárosban, mint akkor, amikor Karácsony Gergely a 2019-es kampányban „egészségügyi vészhelyzetet” vízionált.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.02.19.
Módosítva: 2024.02.19.
főpolgármester Csillaghegy Karácsony Gegely patkányinvázió Budapest

Nagyon elszaporodtak a patkányok az óbudai Csillaghegyen. A lakók arról panaszkodnak, hogy a rágcsálók mindent megrágnak, mindent összepiszkítanak és mindenhová befészkelnek. A környéken óvoda és játszótér is van, a szülők féltik a gyermekeiket. A 2019-es önkormányzati kampányban hónapokig hallgathatta Budapest és az ország lakossága Karácsonyék háborgását és ígérgetését arról, hogy majd ők megszüntetik a patkányproblémát Budapesten... Most a főváros minden részén rengeteg a patkányészlelés.

Veszélyes betegségeket is terjeszthetnek. Fotó: Pixabay

Már napközben is előmerészkednek

Lapunk egy édesanyát kérdezett meg a helyzetről, ami a napokban már tarthatatlanná vált. A nőtől megtudtuk, hogy a Ráby Mátyás úton többen is észrevették már a rágcsálókat vagy azok nyomait. A kertvárosi övezetben a lakók már tehetetlenek, van, aki szerint annyi a patkány, hogy napközben is látni lehet őket a csillaghegyi HÉV-állomás közelében.

Patkányfészek a kerti virágban Fotó: Olvasói fotó

Körülbelül két hete vettük észre, amikor a kertünk végében lévő spájzunkba bementünk, hogy minden össze van rágva, az alma héja lehántva a földön, a takarók, a ruhák, minden összerágva. A virágok földje kifúrva, kitúrva. Ekkor mindent összetakarítottunk, kidobáltunk egy csomó dolgot, patkányirtó szert helyeztünk ki, de újra visszatértek. Mivel a szomszédok is panaszkodtak hasonló dolgokról, így egyértelmű volt, hogy a közterületről jöhetnek be

– mesélte az édesanya.

Mindent összerágtak, ami a kamrában volt Fotó: Olvasói fotó

Mint megtudtuk, a környéken játszótér és óvoda, bölcsőde is van, ahol szintén óvintézkedéseket vezettek be a szomszédban kialakult patkányhelyzet miatt – tudtuk meg a intézmények üzemeltetőjétől. A környéken lakók fel vannak háborodva és azt mondják, hogy ilyen még sosem fordult elő ezen a környéken. Mint megtudtuk, a főváros már elkezdte a patkányirtást, de a helyzet a lakók elmondása szerint nem sokat javult, ezért a családok minden értéküket kipakolták a kerti épületekből, égetik a lámpát, rádiót működtetnek a rakodóban, hogy elűzzék a mindent tönkretevő rágcsálókat.

Nem csak ételt, szivacsot, ruhákat, mindent megrágtak Fotó: Olvasói kép

Háborgás és ígérgetés 

A 2019-es önkormányzati választás egyik témája Budapesten a patkányirtás volt. Tarlós István korábbi főpolgármester vezetése alatt 2019-ben nagyszabású patkányirtási programot indítottak, amely látványos eredményeket hozott. Karácsony Gergely azonban a főpolgármesteri szék elfoglalása után után leállította a programot, új modellt és vállalkozót hozott a gyérítésre. Az eredmények azonban elmaradtak, nem lett kevesebb a patkány, mint korábban, sőt tavaly tavasz óta elszaporodtak. A médiában azóta terjedt el annak a híre, hogy Zuglóban és Újbudán egy óvodát is ki kellett költöztetni átmenetileg az épületből a patkányinvázió megoldása érdekében. Még a Fővárosi Önkormányzat sem tudja takargatni a számokat, oldalukon mindenki láthatja, hol vannak Budapest legpatkányfertőzöttebb részei.

A bejelentések. Fotó: budapest.hu

A Ripost is beszámolt arról korábban, hogy az egyre romló számadatok mellett a lakosság szubjektív érzete is rosszabb. 

Ugye van egy-két elhanyagolt része ennek az új lakótelepnek, de a Szent Lőrinc lakótelepen is már a második emeletieknek kellett szembenézniük patkánnyal. A patkányhelyzet nyáron kezdett eldurvulni. Egy idős hölgy jelezte nekem, hogy látta, ahogy a bokroknál szaladgáltak a patkányok. A kutyák is ugatták őket. Azt tapasztaltuk, hogy a baloldali kerületvezetés nagyon elhanyagolta a közterületeket

– számolt be a tapasztalatairól Csorvási László Ábel, aki helyi patriótaként igyekszik tenni környezetéért.

Sőt, még Budapest központjában az Andrássy út melletti Szív utcából is hasonló történeteket lehet hallani. Ott a többemeletes régi bérházak körfolyosóin szaladgálnak a patkányok, a helyiek szerint az utóbbi évben lett tarthatatlan a helyzet.

 





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás