Középiskolások, figyelem: ma lejár egy fontos határidő!





Február 15-én jár le az egyetemekre, főiskolákra való jelentkezés határideje. Összegyűjtöttünk minden ezzel kapcsolatos fontos információt arra az esetre, ha az utolsó pillanatra hagyta valaki a döntést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.15.
Módosítva: 2024.02.15.
Felvi hu vezetékes rádió jelentkezés

Az idén szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2024. február 15-ig lehet jelentkezni. Mi kell hozzá, és milyen segítséget lehet igénybe venni a jelentkezés folyamatához?

Mutatjuk a jelentkezés folyamatát

A felsőoktatásba való jelentkezés elektronikusan mindössze 5 lépésből áll a felvi.hu tájékoztatása szerint. Az első, hogy az Ügyfélkapun keresztül lehet belépni az E-felvételibe, melyhez nem szükséges regisztrálni a felvi.hu-n. Második lépés a felhasználási feltételek elfogadása, a harmadik a biztonsági kód kiküldése, és amint megérkezik a biztonsági kód, máris használható az E-felvételi. Negyedik lépésként ki kell tölteni a jelentkezést és fel kell tölteni a szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumokat, illetve be kell fizetni az esetleges kiegészítő eljárási díjat. Ötödik és egyben utolsó lépésként hitelesíteni kell a jelentkezést.

Hogyan lehet Ügyfélkapunk?

Ügyfélkaput bárki nyithat állampolgárságtól függetlenül. Ehhez egyszeri regisztrációra van szükség, amelyet személyesen bármelyik kormányablakban, az adóhatóság kiemelt ügyfélszolgálatain vagy külföldi tartózkodás esetén az adott országban található magyar nagykövetségen vagy konzulátuson el lehet indítani. Idén extra segítségként elindítottak egy kormányablakbuszt a Pest vármegyei középiskolákhoz. Ezekben a mobil kormánybuszokban ugyancsak el lehet intézni a regisztrációt.

131 éve indult a Telefonhírmondó-szolgálat

1893. február 15-én Puskás Tivadar találmányának köszönhetően Budapesten beindult a vezetékes rádió őse, a Telefonhírmondó-szolgálat. Puskás 1876-ban tért vissza Európába, hogy Bell vadonatúj találmányát kihasználva telefonközpontot létesítsen, amely több vonalat képes összekapcsolni. Pénzért és kísérleti lehetőségért Edisonhoz fordult New Yorkban. 1877-re elkészült a telefonközpont terve, 1878-tól Párizsban irányította az első telefonhálózat és -központ építési munkáit. Budapesten saját tőkéből valósította meg 1881-re a világ negyedik telefonközpontját. 1884-ben átvette a Budapesti Telefonhálózatot, de a további fejlesztések vagyona java részét felemésztették. Új fellendülés jött azonban 1892-ben, mikor az Osztrák–Magyar Monarchia Szabadalmi Hivatalában és még 18 országban bejelentette a vezetékes rádió ősének tartható telefonhírmondó szabadalmát. A sikert sajnos nem élvezhette sokáig, egy hónappal a szolgálat beindulása után, 49 évesen szívrohamban meghalt.

460 éve született az egyik leghíresebb csillagász

Galileo Galilei olasz csillagász, a távcső első értő felhasználója 460 éve ezen a napon látta meg a napvilágot. Galilei olyan csillagok sokaságát látta meg az új eszközzel, melyek azelőtt láthatatlanok voltak. Felfedezte a Jupiter négy nagy holdját (Galilei-holdak), mellyel Arisztotelész azon tételét cáfolta, miszerint minden keringő égitest központja a Föld.

csillagok, csillagos ég
Galileo Galilei fedezte fel a Jupiter négy nagy holdját. A kép illusztráció. Fotó: Pexels

Hideg és esős lesz az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön nyugat, északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik majd a felhőzet, és elszórtan előfordulhat kisebb eső, záporeső. A csúcsérték pedig mindössze 10 fok körül valószínű.

Ezek is február 15-én történtek

  • 1768 – Először reklámoztak mustárt.
  • 1775 – Pesten, Budán és Vácott háromnapos árvíz pusztított.
  • 1812 – Megszületett az amerikai Charles Lewis Tiffany, a gyémántok királya, a Tiffany ékszerészet megalapítója.
  • 1833 – Katona József Bánk bán c. drámájának első bemutatója.
  • 1882 – Először szállítottak fagyasztott húst. A rakomány Új Zélandról tartott Angliába.
  • 1897 – Felavatták a Fővám téri Központi Vásárcsarnokot.
  • 1898 – Havanna kikötőjében tisztázatlan körülmények között felrobbant és elsüllyedt a USS Maine amerikai hadihajó, melynek ürügyén az Egyesült Államok április 25-én hadat üzent Spanyolországnak, kitört a spanyol–amerikai háború.
  • 1903 – Bemutatták az első Teddy mackót, amit Morris és Rose Michtom készített.
  • 1944 – Az amerikai légierő porig bombázta a Monte Cassino-i bencés kolostoregyüttest.
  • 1991 – Visegrádi Találkozó – Antall József magyar miniszterelnök, Lech Wałęsa lengyel és Václav Havel csehszlovák köztársasági elnökök részvételével.
  • 2007 – Magyarországon bevezették a vizitdíj- és kórházinapidíj-fizetési kötelezettséget, amely 2008 tavaszán meg is szűnt.




 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás