Idén egész Erdélyt körbejárja a csíksomlyói zarándokvonat





A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok idén egy különleges utazást tesznek Erdély körül, erősítve a magyar nemzeti összetartozás szellemét. Az utazás során a vonatok bemutatják Erdély gazdag történelmét és kultúráját, ünnepélyes fogadtatásban részesítik minden megállóban.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.02.25.
Módosítva: 2024.02.25.
összetartozás erdélyi összekapcsolódás zarándoklat magyar közösség

Az elmúlt időszakban a Csíksomlyói búcsúhoz vezető vonatutak a magyar nemzeti összetartozás szimbólumaivá nőtték ki magukat. Idén ismét elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, méghozzá egy különleges útvonalon, amelynek során Erdély szívébe viszi el az utasokat, bemutatva a régió gazdag történelmét és kultúráját.

A csíksomlyói búcsú Fotó: Magyar Nemzet

Egész Erdélyt bejárják

A zarándoklat, amely május 17-én veszi kezdetét és pünkösdhétfőn ér véget, egy déli és északi útvonalon haladva mutatja be Erdély különböző tájait. A vonatokon utazó majdnem másfél ezer zarándok nem csupán egy vonatos utazáson vesz részt, hanem egy mélyebb, spirituális és közösségi élményben is része lesz.

A zarándoklat során a résztvevők megállnak számos székely településen, ahol a helyi magyar közösségek ünnepélyesen fogadják őket. Az ünnepi díszbe öltözött vonatokat Aradon és Sepsiszentgyörgyön is nagy várakozással fogadják, ami erősíti a két országrész közötti kapcsolatokat és a magyar identitást.

Magyar és székely zászlók, ameddig a szem ellát. Fotó: Magyar Nemzet

A zarándokok a Csíksomlyói búcsúra mennek

A programok között kiemelkedik a Csíksomlyói Mária-ünnep és a pünkösdi búcsú, amelyek során a zarándokok félmillió székely magyarral együtt vesznek részt a szentmisén. Emellett egy különleges utazás is szerepel a programban Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához, ahol a zarándokok a magyar történelem és örökség részeseivé válnak. A Kárpátok gyönyörű hegyei között tekinthetnek le az ezeréves határ utolsó őrhelyéről.

A vonaton Dévai-Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész és egy zenekar is jelen lesz, akik a magyar és székely népzenei hagyományokat elevenítik meg, így gazdagítva az utazás élményét. A zarándokokat a Budapesti Székely Kör által szervezett gyűjtés is várja, melynek célja a gyimesbükki csángó árva gyermekek támogatása.

Székely kislány. Fotó: Fügedi Richárd

Erdélyi körtúra

Az idei zarándokvonat újdonsága, hogy a két vonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört, amely a magyar összetartozás szellemiségét tükrözi. Ez az utazás nem csak a hagyományos zarándokhelyek felkeresését jelenti, hanem egyben a magyar közösségek összekapcsolódását és az erdélyi régió kulturális gazdagságának megismerését is.

A teljes körtúra Fotó: Kárpáteurópa

A zarándokvonatok története 2007-re nyúlik vissza, amikor is a Kárpáteurópa Utazási iroda megvalósította ezt a különleges ötletet. Az évek során a vonatok több mint 18 000 zarándokot szállítottak és 34 000 kilométert tettek meg, így váltak a magyar összetartozás és kulturális örökség megélésének szimbólumává.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás