„Van, aki szívesen folytatja az egész napos szívást?" – Megosztja olvasóinkat a házi feladat eltörlésének kérdése





A napokban hatalmas visszhangot kapott a lengyel kormány új oktatási reformja, melynek része, hogy eltörlik a házi feladatot az általános iskolákban. A Metropol olvasóitól azt kérdeztük, hogy szerintük a házi feladat eltörlése jó vagy rossz döntés.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.01.26.
intézkedés eltörlés Vélemény

A lengyel oktatási miniszter, Barbara Nowacká január végén beszélt arról a helyi médiában, hogy új intézkedéssel szeretnék segíteni az alsó tagozatos diákokat, miszerint idén áprilistól nem lesz többé kötelező a házi feladat az általános iskolákban.  

A lengyel általános iskolákban eltörlik a kötelező házi feladatot / Illusztráció: pexels.com
A lengyel általános iskolákban eltörlik a kötelező házi feladatot / Illusztráció: pexels.com

„Pihenjenek”

Az intézkedést a miniszter azzal indokolta, hogy így szeretnék a mindennapjait megkönnyíteni a fiataloknak. A lengyel vezetés szerint ugyanis a gyerekeknek iskola után pihenniük kell, nem pedig feladatokat megoldani. Persze ezzel a szülők szabadideje is megnő, sőt a gyermek–szülő-programokra is több idő juthat.

Megkérdeztük a Metropol olvasóit a Facebook-oldalunkon, hogy szerintük a házi feladat eltörlése jó vagy rossz döntés-e.

„Kísérleti jelleggel már eltörölték”

Több, mint kétszáz válasz érkezett egy nap alatt kérdésünkre. Ezekből szemezgettünk.

„Van, aki szívesen folytatja az egész napos szívást? Felnőttként amint hazaérek, folytatódik a ház körül a munka. Nekem, felnőttként, nincs életem, csak a ház körüli feladatok, akkor a gyerektől miért jó elvenni a lehetőséget, hogy otthon szórakozhasson? Én támogatnám!” – érvelt Norbert.

A pedagógia és a pszichológia tudománya is fejlődik. Sok országban egyáltalán nincs házi, máshol meg – például a gyerekeim osztályában – kísérleti jelleggel már eltörölték. Kiválóan működik a világ nélküle

– jegyezte meg Viola

„A többség hazamegy a melóból, és otthon már nem foglalkozik a munkájával. Elég az otthoni házimunka is, a gyerekeknek is az otthoni kis feladataik” – mondta el véleményét Zoltán.  

A gyerek bőven 8 órát tanul az iskolában, úgy mint egy felnőtt ember! Otthon pihenjen, játsszon, szórakozzon vagy sportoljon! Nem beszélve arról, hogy a rohanó világban a fáradt szülőket is terhelik a leckékkel. Hiszen nekik kell a gyerekkel még otthon is foglalkozni, hogy megoldják a feladatokat! Legyen kötelező délutáni tanulószoba, és ott tanuljanak!

 – írta le Emese.

A Metropol olvasóinak egy része szerint jó lenne eltörölni a kötelező házi feladatot - így legalább otthon pihenhetnének / Illusztráció: pexels.com
A Metropol olvasóinak egy része szerint jó lenne eltörölni a kötelező házi feladatot – így legalább a gyerekek otthon pihenhetnének / Illusztráció: pexels.com

„Még véletlen se töröljék el!”

Voltak, akik ellenezték a kötelező lecke eltörlését. 
„A házi feladat igenis arra szoktatja a gyermekeket, hogy van feladatuk az iskolán túl. Nem szokott az olyan sok lenni belőlük, hogy ne tudnák megcsinálni. Nem beszélve arról, hogy így rögzül, ismétlődik a tananyag, és nem azonnal a TV és az okos eszközökhöz nyúl. A szülő ráadásul a leckékkel látja, hol tart a csemete a tanulmányokban” – világított rá Csabáné. 

Még véletlen se töröljék el! Azt az időt is a telefonnyomkodással töltenék szerintem, és romlana az írás-olvasás készségük, amit az otthoni leckék fejlesztenek

– írta Tivadar.

„Nem szabad eltörölni! A házi feladatok segítik a gyerekeket jobban megérteni és megtanulni, amiket az iskolában tanultak” – vélekedett Zoltán. 

 





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás