Ilyen gyönyörű lett a felújított Nyugati - galéria





A tavalyi munkálatoknak köszönhetően a Teréz körút felőli homlokzat, a tornyok és a főlépcső is visszanyerte eredeti pompáját. Mutatjuk, milyen lett.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.01.17.
Nyugati pályaudvar munkálat rekonstrukció főhomlokzati látványos

Folyamatosan zajlik a Nyugati pályaudvar látványos rekonstrukciója, melynek eredményeként a decemberi ünnepek alatt már teljesen megújult homlokzattal és tornyokkal fogadhatta az utasokat.

Megújult a tető is. Fotó: Fügedi Richárd

Évekig dolgoztak a megújuláson

A Nyugati pályaudvar utascsarnokának és homlokzatának felújítása több ütemben zajlik, és az elmúlt évek során számos részlet kapta vissza eredeti arculatát. A Teréz körúti homlokzat teljes felújítása mostanra fejeződött be, beleértve a főhomlokzati szakaszt, a homlokzati tornyokat és a főlépcső rekonstrukcióját is. Az évek óta állvány mögé rejtett épületrész körút felőli homlokzata teljes felújításon esett át a tetőtől egészen a járdaszintig, restaurátorok és magasépítési szakemberek összehangolt munkájával.

A díszes homlokzat. Fotó: Fügedi Richárd

A főhomlokzati tornyokat eredetileg gazdagabb díszműbádogos elemekkel tervezték, és a mostani helyreállítás is ezen az elven alapult. A részletgazdag kialakítású koronázópárkány a megújult, természetes palafedésű tetőt keretezi, melynek sarkait palmettaleveles pajzsdíszek gazdagítják.

Virágminta Fotó: Fügedi Richárd

Az ünnepek előtt befejeződtek a Teréz körúti homlokzat, lábazat, nyílászárók és a főlépcső felújítási munkálatai is, így Budapest egyik legszebb középülete a régi pompájában tündökölt az utasok előtt.

Az oldalszárny is megújult. Fotó: Fügedi Richárd

Még hátra van pár apróbb teendő

Még folyamatban vannak a Nyugati pályaudvar további fejlesztési tervei, mint például a keresztaluljáró felújítása és a peronlift cseréje. De az utasváró is lezárva várja a felújítást. 

Felújításra várnak. Fotó: Fügedi Richárd

A keresztaluljáróban – ahol már felállványozott munkálatok folynak – a világítás, burkolat és álmennyezet megújul, valamint egy új, akadálymentesített peronfelvonót is telepítenek, amely kifejezetten mozgássérült kerekesszékek és babakocsik szállítására alkalmas. A tervek szerint ezeket a munkálatokat 2024-ben fejezik be, a projektet a MÁV beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósítják meg.

Tekintse meg képgalériánkat:






 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás