Így születik újjá a Nyugati pályaudvar – fotók

Két évvel ezelőtt kezdődött és most a végéhez közeledik a pályaudvar felújítása. Megmutatjuk, milyen volt, milyen lett!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.27.
felújítás pályaudvar

Az utasok legnagyobb örömére hamarosan teljesen elkészül a VI. kerület egyik ikonikus színfoltja, a Nyugati pályaudvar. Régi adósságot törlesztenek ezzel, mivel a pályaudvarhoz legutóbb  még a nyolcvanas években nyúltak hozzá. A rekonstrukciós munkák két évvel ezelőtt kezdődtek, amikor bezárt az egész csarnokrész, majd idén egy teljes hónapra maga az állomás is. A mostani felújítás során nemcsak az épületegyüttes újul meg, hanem a környező területek is. Az egyik legfontosabb újítás, hogy egy külön sávot alakítottak ki a vakok és gyengénlátók számára azért, hogy biztonságosan használhassák a pályaudvar egész területét. 

A munkálatok során teljesen megújult a komplett tetőszerkezet, a nemzetközi váró és az utascsarnok is, valamint új lámpákat és új nyílászárókat is felszereltek. 

Ilyen volt. Fotó: Róka László
Ilyen lett: Fotó: Végh István

A Márványcsarnok új burkolatot kapott, amihez új aljzatot is kialakítottak. A pályaudvar akadálymentesítése kapcsán fontos kiemelni, hogy a Teréz körút felőli résznél új rámpát alakítottak ki. A pályaudvar teljes területén a vakok és gyengénlátók számára vezető, úgynevezett taktilis sáv is készült. A modernizálás jegyében kialakítottak egy diszpécserközpontot, kicserélték a vágányok végén lévő információs táblákat. Az utasok kényelme érdekében pedig több új jegyautomatát helyeztek üzembe. 

A Teréz körúti homlokzat felújítása nemrég kezdődött meg, a délkeletié pedig januárban indulhat.  Emellett felújítják a 10–13. vágány alatti aluljáró álmennyezetét, világítását, burkolatait, valamint az aluljáróból felvezető lépcsők mellvédeit.

Ilyen volt. Fotó: Róka László
Több jegyautomatát szereltek fel. Fotó: Végh István / Metropol

A főépítész szerint a távlati cél az, hogy a pályaudvar mögött legyen átjárás az Eötvös utca meghosszabbításaként a Váci útra. A Nyugati pályaudvaron több mint 65 ezer utas fordul meg naponta, ez évi 18 millió ember, ami majdnem a kétszerese a sorrendben következő Keleti pályaudvar utasforgalmának.

Ilyen volt. Fotó: Róka László / MTI
Ilyen lett. Fotó: Végh István / Metropol
Teljes ráncfelvarráson esett át a Márványcsarnok is. Fotó: Végh István / Metropol

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás