Micsoda hétvége: 14 vármegyére adtak ki riasztást!





Brutális, ami ránk vár. Ha tehetjük, maradjunk inkább otthon!



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2023.12.02.
időjárás Riasztás szél ónos eső havazás

Kegyetlenül ránk rúgta az ajtót a tél, mely a hétvégén sem pihen: most szombaton a zivatartól kezdve az ónos esőn át a széllökésekig és a sűrű, tartós ködig egy sor szörnyű időjárási jelenség miatt adtak ki riasztást.

Havazás
Nem kegyelmez nekünk az időjárás (Fotó: Origo)

Lássuk a részleteket!

Győr-Moson-Sopronban széllökés, Komárom-Esztergom vármegyében ónos eső miatt adtak ki elsőfokú riasztást.

Fejér, Somogy, Pest és Zala vármegyében tartós, sűrű köd miatt adtak ki elsőfokú riasztást.

Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében zivatar miatt adtak ki elsőfokú riasztást.

Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegyében zivatar és tartós, sűrű köd miatt adtak ki elsőfokú riasztást.

Veszprém vármegyében pedig mesterhármasra van kilátás: széllökés, ónos eső és tartós, sűrű köd miatt adtak ki elsőfokú riasztást.

Eső, ónos eső és havazás is várható 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton vegyes csapadékra kell számítanunk, északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből délelőtt északnyugaton a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, fagyott eső, ónos eső) havazás váltja, amelyből általában lepel-2, 3 cm hóréteg gyarapodás várható (a hegyekben ennél több is hullhat (>5 cm)). A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de a Pécs-Miskolc vonaltól északra átmenetileg havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat

Zivatar veszély 

Emellett zivatar miatt is kiadták a riasztást, mint írják az ország délkeleti, déli területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (~70-80 km/h) kísérhetik.

Viharos szép, hófúvás 

A viharos szél és hófúvásra is figyelmeztetnek: az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton helyenként meghaladhatja a széllökések erőssége a 70-75 km/h-t. Az erős, viharos szél arrafelé a friss havat is hordhatja – írja a met.hu.

Emellett megjegyzik, hogy az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás