Több mint 1000 éve gyújtunk ilyenkor gyertyát – ez az oka





A mai nap a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja, amit mindenki csak halottak napjaként emleget. A szokások szerint ezen az estén annyi gyertyát gyújtanak meg a családok, ahány elhunyt rokonuk van.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.02.
fényképészet ünnep Budapest

Mint sok keresztény ünnep, a halottak napja is az ókori rómaiaktól ered

A holtak tiszteletének szánt, róluk megemlékező ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. Akkor még február 22-én minden római család megülte a caristiát, a kölcsönös szeretet ünnepét, és egymást megajándékozva, vidámsággal oldották föl a feralia komorságát. A holtakról való megemlékezés az ókereszténység kora óta, a 3. századtól minden liturgiában megtalálható volt a szentmisében. Önálló ünnepként az egyházban először 998-ban ünnepelték a halottak napját, majd a 11. században terjedt el széles körben, és a 14. században vált hivatalossá. Magyarországon először katolikus ünnep volt, majd fokozatosan az elhunytakról való megemlékezés napjává vált, amit ma már felekezettől függetlenül sokan megtartanak.

halottak napja, mindenszentek
A mai nap a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja.

193 éve ezen a napon született a magyar fényképészet úttörője

Divald Károly fényképész, gyógyszerész, barlangfotográfus 1830. 11. 02-án született Selmecbányán. Tanulmányait az egri Líceumban kezdte, majd Bécsben szerzett mesteri oklevelet gyógyszerészetből és vegyészetből. Először patikát bérelt Bártfán, majd egy 1860-ban vásárolt használt, kezdetleges fényképezőgépen sajátította el a fotózás szakmai alapfogásait, iskola és mester nélkül. Rövidesen a korabeli fényképezésnek egy egészen új, általa kitalált útjára lépett: első természetfotósunk lett.

Négy helyen is adhatunk vért a fővárosban

Az ország számos pontján, így Budapesten is több helyen lehet ma vért adni:

  • 7:00–19:00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), 
  • 12:00–17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.),
  • 12:00–18:00 között a WestEndben (1062 Budapest, Váci út 1–3.),
  • 12:00–18:00 között pedig az Etele Plazában (1119 Budapest, Hadak útja 1.).

További budapesti és országos helyszíneket ezen az oldalon lehet találni.

Felhős, de napos időnk lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a mai napon változóan felhős idő várható csapadék nélkül. A déli, délkeleti szél viszont megerősödik. A csúcsérték 19 fok körül alakul az országban, a fővárosban maximum 18 fok lesz.

Itt kell lezárásokra számítani. Fotó: ddisq / shutterstock

Itt kell lezárásokra számítani

Lezárják a fél útpályát a XII., Városmajor utcában az Acsády Ignác utcánál gázvezeték-építés miatt november 2-án este 8 óráig. A forgalom jelzőlámpás irányítással haladhat. Ugyancsak félpályás lezárás lesz este 8-ig a II., Hidegkúti úton a Máriaremetei út és a Kecskerágó utca között egy rövidebb szakaszon gázvezeték-építés miatt. A forgalmat itt is jelzőlámpa irányítja. Emellett lezárják a XIII. kerületi Váci úton a külső sávot kifelé a Dunyov sétány előtt felújítás miatt este 11-ig. Továbbá burkolatfelújítási munkálatok miatt az M2-es autóút Sződliget és Vác közötti szakaszán az északi irányba haladó forgalmi sávot 500 méteres hosszban lezárják a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. A korlátozás ideje alatt a lezárt szakaszokon jelzőőrös forgalomirányítás mellett egy sávon, váltakozva haladhat a forgalom.

Ma lejár a biztosítók határideje

Napokon belül elkezdődik az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, amely még idén is mintegy 850 000, 2010 előtt vásárolt gépjárművet érint majd. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy az év végére vonatkozó tarifákat idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki az érintett 12 biztosító. Az ezt követő kampányidőszakban egy hónapja van az év végi évfordulóval rendelkező ügyfeleknek arra, hogy a piacon elérhető lehetőségeket összehasonlítsák a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal. Ez utóbbit a biztosítónak november 11-ig kell megküldenie postai úton, e-kommunikációs szerződés esetén pedig e-mailben. A meglévő szerződést december elsején éjfélig lehet felmondani.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás