Ennek a csodaszép magyar származású színésznőnek köszönheti a világ a wifit





Ez lesz ma: a legfontosabb történések, közlekedési hírek és évfordulók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.09.
Módosítva: 2023.11.09.
születésnap Wifi mobilhálózat

Ma van a feltalálók napja

26 éve ezen a napon tartják a német ajkú országokban a feltalálók napját, méghozzá egy magyar származású színésznő születésnapja miatt, aki 1914. november 9-én látta meg a napvilágot Bécsben. Édesapja jómódú bécsi bankár, édesanyja Budapestről elszármazott zsidó származású koncertzongorista volt. Hedy Lamarr nemcsak színésznő volt, hanem jártas volt a fizikában és a fegyverek területén is. 1942-ben George Antheil zeneszerzővel közösen fejlesztette ki azt az eszközt, amely lehetővé tette az egyidejű frekvenciaváltást. Az úgynevezett ugrókódos adó-vevő rendszert először torpedók irányítására használták. Később ez a találmány lett az alapja a bluetooth, a wifi és a GSM- mobilhálózatok és más modern kommunikációs rendszerek működésének. A csodaszép magyar színésznőről ITT nézhetsz meg képeket.

Wifi, wifi, WiFi
Sokat köszönhetünk ennek a magyar származású színésznőnek, többek között a wifit is
 Fotó: ymgerman/Shutterstock

A világszabadság napját is november 9-én tartják

2001 óta ünnepeljük világszabadság napja néven a berlini fal lebontásának évfordulóját. 1989. november 9-e az egész világ számára egy korszak végét jelentette. A németek számára a háború utáni nagyon hosszú időszak ért ezzel véget, a Szovjetunió kelet-európai befolyásának elolvadásával pedig a korábbi kommunista országokban elindult a rendszerváltás. Többek között új demokráciák születtek Lengyelországban és Magyarországon. Ezek hatására 1991-ben a Szovjetunió is felbomlott és véget ért a hidegháború.

Felszentelték a budapesti Szent István-templomot

118 éve ezen a napon szentelték fel a ma már bazilikának hívott épületet, amit az 1838-as nagy árvíz miatt építettek. A mai Szent István tér közepe ugyanis egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, ahol több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői adományokkal támogatták, hogy csodálatosnak vélt megmenekülésük helyszínén templom épüljön. Az elkészült templomot végül 1905. november 9-én szentelték fel, 1983-ban pedig már a teljes felújításnak kellett nekifogni, ami 2003. augusztus 14-én fejeződött be.

Ma lenne 94 éves a Sorstalanság szerzője

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. Az író, műfordítót 1944. június 30-án Auschwitzba deportálták és több koncentrációs táborban is fogva tartották, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra, ahol íróként és műfordítóként dolgozott. 2002. október 10-én irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki, 2014-ben pedig megkapta a legmagasabb magyar állami kitüntetést is, a Szent István-rendet. Kertész Imre 2016. március 31-én budapesti otthonában hunyt el felesége társaságában.

Szeles idő lesz ma Fotó: Pixabay

Szeles, hideg idő várható

A nap folyamán fokozatosan megnövekszik majd a felhőzet és estétől északnyugat felől már gyenge eső is előfordulhat a köpönyeg.hu előrejelzése szerint. A délire forduló szél többfelé megerősödik és az ereje a fővárosban elérheti a 25 km/órás sebességet. Ami pedig a hőmérsékletet illeti: a hajnali órákban 3 fok lesz és mindössze 14 fokig melegszik majd az idő.

Itt lesznek lezárások a fővárosban

Este 11-ig le lesz zárva a VII. kerületi Dembinszky utca a Nefelejcs utcánál daruzás miatt. Emiatt a 74-es trolibusz terelve közlekedik a Károly körút (Astoria) felé, nem érinti a Dembinszky utca és a Nefelejcs utca megállót. Ugyancsak 23 óráig egyirányúsítás lesz a X. kerületi Harmat utcában a Kőrösi Csoma Sándor úttól a Kőér utcáig, felújítás miatt. A 85-ös autóbusz az Örs vezér tere felé, a 185-ös autóbusz Kőbánya alsó vasútállomás felé terelve közlekedik, több megálló kimarad. Ugyanúgy este 11-ig félpályás útlezárás lesz a IV. kerületi Kiss Ernő utcában a Görgey Artúr utcánál csatornajavítás miatt. A II. kerületben pedig reggel 8 órától lesz, melynek ideje alatt nem lehet majd behajtani a Fény utcára. Az utca megnyitásának várható ideje november 10., reggel 6 óra.

Fotókiállítás nyílik Budapest 150. születésnapjának tiszteletére

Kiállítás nyílik a Szebeni Műhely tagjainak Budapest 150. születésnapjára készített fényképeiből az Eötvös10-ben. A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség tagjai hivatásos fotográfusok, akik a mindennapi munkájuk mellett az alkotóközösség tagjaként olyan fényképeket hoznak létre, amelyek tükrözik a mindennapok valóságát. Ezúttal a fotográfusok egyéni látásmódjukat, autonóm alkotói személyiségüket megcsillantva fényképezték szeretett fővárosunkat. A kiállítást november 26-ig lehet majd megtekinteni. Ezzel kapcsolatban további részletek itt olvashatók.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás