"Nem ezt érdemli a sorstól!" – tíz éve küzd kegyetlen betegségével a 21 éves Zsuzsi





Zsuzsi és az édesanyja az utolsó pillanatig nem adják fel a reményt, hogy mégis találnak gyógymódot a szívbeteg 21 éves lány számára. Két szívbeültetés és megannyi egyéb műtét után is bíznak az isteni gondviselésben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.24.
szívátültetés szívbeteg transzplantáció

A debreceni Zsuzsi már két szívtranszplantáción átesett, és most úgy tűnik, ez sem elég a hosszú élethez. Minden egy vírusos eredetű szívizomgyulladással kezdődött, amikor a lány még csak tízéves volt. Azóta küzdelem az élete, de ő hősies harcos. Édesanyjával, Beatrix-szal, aki egyedülálló anyaként nevelte fel, tudják, hogy Zsuzsi gyógyíthatatlan beteg, mégsem adják fel a reményt.

Tóthmartinez Beatrix és lánya Csire Zsuzsi
Zsuzsi és édesanyja, Beatrix igyekeznek minden pillanatot széppé tenni  Fotó: Metropol

Zsuzsi önt lelket más betegekbe is

Zsuzsi szívét hosszú küzdelem árán sem tudták megmenteni, így 2013-ban donorszívet operáltak a mellkasába, esélyt adva ezáltal Zsuzsinak egy új életre. Ám az ő története sajnos nem változott tündérmesévé. Zsuzsin az orvosok összesen közel 40 beavatkozást végeztek el az elmúlt évek során.

Az elején úgy tűnt, hogy befogadja a szívet a szervezete, de aztán jelentkeztek a kilökődési reakciók

– idézte fel lánya történetét Beatrix a Ripostnak. Két évvel ezelőtt már olyannyira leromlott Zsuzsi állapota – folytatta –, hogy csak egy újabb átültetés menthette meg az életét. Sajnos nem találtak megfelelő donort, így a lány később egy végleges pacemakert kapott.

Nem találtak számára tökéletes donort másodjára, de olyan súlyossá vált a helyzet, hogy azonnal cselekedni kellett. Zsuzsi a műtét után kómába került. Apró remények megcsillantak, hiszen külső pacemakerrel bár, de mégis csak dobogott egy új szív a gyermekemben

 – emlékezett vissza Beatrix, aki elárulta, lányánál később olyan szövődmények alakultak ki, amik mindegyike egytől egyig halálos kimenetelű is lehetett volna, ám Zsuzsi, mint egy igazi harcos, mindet túlélte.

Kétoldali tüdőgyulladása lett, amivel lélegeztetőgépre került. Agyi ödéma lépett fel, trombózisai lettek, dializálni kellett a veséit, levált a retinája és a bal szemére megvakult

 – sorolta könnyeivel küzdve az édesanya, aki szerint ennyi sorscsapás között maga a csoda, hogy lánya nem csak túlélt mindent, de még ő az, aki más betegekben tartja a lelket a kórházban.

Táncra perdült a kórházban

Zsuzsi gyakorlatilag a fél életét kórházban töltötte. Szóbeli érettségit is csak különleges engedéllyel tehetett, ám végül mindenből kitűnőre vizsgázott. A Gokvi (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, itt műtötték) dolgozói mindent megtettek, hogy megkönnyítsék a lány életét az intézmény falain belül. Egy alkalommal még egy rögtönzött bált is szerveztek.

Zsuzsi testvérével, Fannival vittünk be neki báli ruhát, a gyógytornásza pedig szalagtűzőt is rendezett neki meglepetésként. Mindenki végtelen szeretettel nézte végig, ahogy a tűzés után keringőre kérte fel Zsuzsit a kedves fiatalember.

Boldogság járta át mindenki szívét, hogy táncolhatott, és kicsit végzős diákként érezhette magát Zsuzsika. Akkor volt a születésnapja is és tortán kívül még egy tűzijátékra is engedélyt adtak" – mesélte a lány édesanyja.

Csodálatos pillanatokat élhetett át Zsuzsi a kórház falai közt a Govki dolgozóinak hála

A lehető legrosszabb hírt kapták meg

Sajnos azonban Zsuzsi orvosai az éves kontrollvizsgálaton aggasztó eredményre jutottak.

Az orvosa megdöbbenve mondta el neki, hogy a végleges, visszafordíthatatlan kilökődési reakció újra beindult, és legfeljebb fél éve, talán 1-2 éve lehet hátra

– mesélte Beatrix, akit családjával együtt teljesen sokkolt a hír.

Ezt idén június elején közölte az orvos, vagyis a fél év lassan letelik. Már csak abban bízhatunk, hogy csodával határos módon mégis megmenthetik Zsuzsikám életét.

Az orvosok szerint a harmadik transzplantációs műtét szinte biztosan végzetes kimenetelű lenne, ráadásul Zsuzsi sem szeretne újra kés alá feküdni. Beletörődött.

Még valóra akarja váltani álmait

Mióta Zsuzsi megkapta a lesújtó hírt, orvosaitól engedélyt kapott arra, hogy szabadon járjon-keljen a világban és valóra váltsa az álmait. A fiatal lány nem is tétlenkedik, belevetette magát az élet sűrűjébe és próbál minél több élményt belezsúfolni mindennapjaiba, hiszen nem tudja, mikor szólítja magához a teremtő.

Látszólag jól van, de nem tudom pontosan, mi játszódik le nap mint nap a fejében, hiszen az orvosok által megjósolt ideje lassan letelik

– meséli Beatrix, aki természetesen továbbra is a csodában bízik. Bármit is érez Zsuzsi, a külvilág felé mosolygós fiatal lány, aki tele van élettel. Zsuzsi végtelenül erős, hiszen a családtagokba és a barátokba is ő önt lelket, hogy kicsit könnyebbé tegye a szívszaggató tényeket.

Végtelenül szerény, jólelkű, okos és szép, egy igazi tünemény. Nem ezt érdemli a sorstól! Most minden remény szertefoszlik

– zárja az édesanya, aki abban bízik, az orvosok valamilyen terápiával mégis megállítják a végzetes folyamatot.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás