„Magyarország büszke lehet!" – érzelmes posztban mondott köszönetet Orbán Viktor – Fotó!





A kormányfő a közösségi oldalán mondott köszönetet a magyar mentőcsapatnak.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.09.12.
Módosítva: 2023.09.12.
barlangász mentés Orbán Viktor

Ahogy azt lapunk is megírta: egy héttel azután, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából – közölték a török hatóságok.

„Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla” – közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség. A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Fotó: Kovács Márton / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni.
Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni

– mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

Dickey köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án.

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét

A barlangász kedden elmondta, hogy a barlangban sok vért hányt. „Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve” – mesélte az újságíróknak.

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni. A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt. A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott.

Az Európai Barlangi Mentők Szövetségének közleménye szerint több, a helyszínen tartózkodó barlangi mentő még a barlangban maradt, hogy eltávolítsa a köteleket és a mentéshez használt egyéb felszereléseket. A szervezet köszönetet mondott a több országból érkező barlangi mentőknek, akik részt vettek a sikeres akcióban.

„Hihetetlen örömmel tölt el minket, és nagyon megkönnyebbültünk” – írták a sikeres mentés után Mark Dickey szülei közleményben.

Orbán Viktor megköszönte a magyar csapat munkáját

Köszönjük a munkát a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosoknak és barlangi mentőknek. Magyarország büszke lehet!

– írta Facebook-oldalára a kormányfő.

 





 





Ezeket olvastad már?
Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás