Élet-halál harc: így mentették ki a magyarok a kilométeres mélységben rekedt amerikai kutatót





Mark Dickey mellett már napok óta ott a magyar csapat, jelenleg alig 100 méter választja el őket a felszíntől.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.12.
Módosítva: 2023.09.12.
Magyar Barlangi Mentőszolgálat harc barlang kutató életmentés

Mint ismeretes, szeptember 2-a óta élet-halál harcot vív a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Törökországban, a Morca-barlangban, az amerikai barlangász, Mark Dickey életéért. A 40 éves vezető kutató egy expedíció keretében indult el a Morca gyomra felé, azonban egykilométeres mélységben gyomorvérzést kapott. 

Mark jelenleg 120 méterre van a felszíntől – Fotó: Marton Kovacs / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A magyar csapat azonnal akcióba lendült, és több turnusban, orvoscsoporttal és felszerelésekkel ereszkedtek le a halálos mélységbe. Az utat nemcsak a brutálisan nehéz terepviszonyok, de a barlangász egyre romló állapota miatti feszültség is nehezítette: Mark ugyanis egyre rosszabb állapotban volt. Bár végül lejutottak hozzá, nem volt biztató a helyzet, mivel az orvosi ellátás ellenére sem javult a kutató állapota. A magyarok így további csapatot indítottak a lent lévőkhöz, ők nemzetközi csapatokkal indultak a sérült megmentésére. Az út itt sem volt egyszerű, a hozzájuk csatlakozó bolgároknak például mikrorobbantásokkal, míg máshol vésővel és kalapáccsal kellett törniük az utat, emellett egy kötélpályát is ki kellett építeniük, hogy a hordágyat a felszínre emelhessék.

A már ötödik napja lent segédkező magyar csapatok mellé ezután indultak el az olasz barlangi mentők tagjai is. Markot végül szombat délután helyezték a hordágyra, a magyar csapat 500 méteres mélységben vette át a férfit a bolgár, lengyel és horvát csapatoktól. 

A magyar csapat napok óta a barlang mélyében van, nemzetközi expedíció keretében próbálják felszínre hozni a férfit – Fotó: Marton_Kovacs / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Azóta a nemzetközi harc egyre közelebb ér a felszínhez, a napok óta a hegy gyomrában dolgozó csapatok munkája és a drámai életmentés pedig ezekben a percekben is zajlik. 

A hordágy elérte a –500 méteres bivakot. Innen rövid pihenő után a tervek szerint megkezdődik a magyar és horvát közös csapat szakasza, egészen kb –120 méterig. Hajrá magyarok, legyetek ti is pont olyan ügyesek, mint az eddigi szakaszon dolgozó kollegák!

 – írta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vasárnap délután. Azóta már a 120 méteres magasságba jutottak, Mark pedig az egyik állomáson hálásan köszönte meg a csapatok emberfeletti fáradozásait: 

Nem egészen tudom, mi történt, de azt tudom, hogy a török ​​kormány gyors reakciója szerintem megmentette az életemet 

– mondta egy, a barlang gyomrában készített videóban, külön kiemelve a magyar orvosi segítséget is. 

A Daily Mail azt írta, hogy bár a férfi állapota stabilizálódott, de még koránt sincs jól.  

Egy héttel azután, hogy mintegy ezer méteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából – közölték a török hatóságok.

„Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla” – közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség.





 





Ezeket olvastad már?
Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van a Karácsony-féle kaotikus városvezetésből

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van a Karácsony-féle kaotikus városvezetésből

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás