RETRO RÁDIÓ

Sosem lesz vége? Folyamatos utórengéseket éreznek a helyiek Szarvas környékén

Békés vármegyében szombat óta folyamatosak az utórengések.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.23.
földrengés Békés utórengés észlelés

Úgy látszik, mai napig nem állt meg a szombaton megindult földrengéshullám Békés vármegye területén: mint arról a Metropol is írt, augusztus 19-én, szombaton 11 óra 13 perckor, majd 11 óra 16 perckor két földrengés pattant ki hazánkban egymás után. 

A földrengéssorozatnak még közel sincs vége, akár egy hónapig is eltarthatnak - Fotó: Pexels (illusztráció)

A 4-es erősségű földrengést rengetegen észlelték a környékbeli településeken, volt olyan, aki annyira megijedt a szokatlan erősségtől, hogy halálfélelemről számolt be: 

„Ültem az asztalnál a székemen, és akkor mozdult meg a föld. Mintha felemelkedtem volna székestül egy pillanatra, majd vissza. Halálfélelmem volt. Aztán még jött, de azt már nem éreztem ilyen erősnek. Lehet, azért, mert akkor már ijedtemben felpattantam a székről” - mondta a Ripostnak egy szarvasi olvasója. 

Ezt aztán több utórengés is követte a térségben, a szakértők szerint pedig az sem kizárt, hogy a földrengéssorozat akár hónapokig is eltarthat. Előrejelzéseik máris beigazolódtak: ma hajnalban ugyanis ismét megrengett a föld a térségben:

„Ma 0 óra 35 perckor újabb utórengés követte a Szarvas környéki földrengéseket. A 3,6-os magnitúdójú földmozgást Szarvason, Békésszentandráson, Csabacsűdön és Örménykúton érezte a lakosság, és a környező településeken is érezhették. Károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. A térségben további utórengések várhatóak” - közölte a Katasztrófavédelem a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának jelentését. 

Ezt a rengést is többen észlelték:

A korábbi nagyon durva volt, mert rengett a csillár, felborultak a poharak. Akkor nagyon megijedtünk. Most nem volt ilyen erős, de ezt is éreztük. A csillár ugyan úgy megmozdult, de a poharak legalább már csak összeütődtek a polcon 

- mesélte egy szarvasi asszony. Hozzátette, hogy nem riadt meg annyira, mint múltkor:

Nem túl kellemes ez az egész, de a szombati rengés óta figyeljük a híreket, és olvastuk, hogy várhatóak utórengések. Így legalább már tudtuk, hogy mi ez az egész 

- mondta az asszony. Egy békési férfi azt mondta, hogy ő az első rengések óta a kutyáját figyeli: 

Az állatok az én biztos pontom. A kutyám hamarabb megérzi, mint mi. Ha látom, hogy indokolatlanul ideges, ugat és zavart, akkor már tudom, hogy megint számíthatok egy utórengésre

 - magyarázta a férfi. 

Félnünk azonban nem kell: 

„Szerencsére hazánk szeizmicitása közepes, így semmiképp sem kell olyan katasztrófától tartani, mint a törökországi súlyos események. A veszélyeztetettség hazánkban jelentősen kisebb, ugyanakkor az ismert hazai földrengések statisztikai vizsgálata alapján 40-50 évente akár 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések is előfordulhatnak, melyek jelentősebb épületkárokat is okozhatnak”  - idézte a Ripost a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szakértői magyarázatát. 

 

Ezeket olvastad már?
Ilyen ízeket szaloncukorból még biztos nem kóstoltál

Ilyen ízeket szaloncukorból még biztos nem kóstoltál

Fontos, hogy minél többen elmondják most a véleményüket

Fontos, hogy minél többen elmondják most a véleményüket

122 éve született a rajzfilmek atyja, neki köszönhetjük Hófehérkét is

122 éve született a rajzfilmek atyja, neki köszönhetjük Hófehérkét is

Elsírod magad, ha meglátod, mennyi baktérium van az arcodon és kezeden

Elsírod magad, ha meglátod, mennyi baktérium van az arcodon és kezeden

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás