Neves évforduló: megnyílt Pest első állandó magyar színháza





1837-ben, 186 évvel ezelőtt nyílt meg Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, a későbbi Nemzeti Színház.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.22.
színház kertmozi atlétika ez lesz ma koncert

A Pesti Magyar Színház nevét 1840 augusztusában változtatták Nemzeti Színházra. A Grassalkovich Antal herceg által adományozott telken, a mai Rákóczi út és Múzeum körút sarkán volt a színház.

Ez már az új Nemzeti Színház a IX. kerületben, a Bajor Gizi parkban – Fotó: Nemzeti Színház

Az adott napon, szinte csak félig készen, meszesgödrökkel körülvéve, de zászlódíszben várta a megnyitó előadás közönségét a színház. A megnyitón Vörösmarty Mihály „Árpád ébredése” című, erre az alkalomra írt, színházavató ünnepi előjátéka, Eduard von Schenk „Belizár” című tragédiája szerepelt, s közben magyartánc-produkciókat, ünnepi zenedarabokat adtak elő. Id. Lendvai Márton színésznek jutott az a halhatatlan szerep, hogy az „Árpád ébredése” darabban az első szót kimondhatta ezen a színpadon.

Közösen szurkolhatunk az atlétikai vb résztvevőinek

A DunaFok Kertmoziban élőben közvetítik a világbajnokság versenyszámait.

Minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata indult az augusztus 19-én elrajtolt atlétikai világbajnokságon. A vetítések a világbajnokság ideje alatt 12 órától 22 óráig lesznek megtekinthetők a kertmoziban. Augusztus 22-én a büfé nem üzemel, az illemhelyiséget pénzérmével tudod használni. 26-án 17 órától pedig az előre meghirdetett Gru amerikai animációs vígjátékot vetítik, ezalatt a vb közvetítése szünetel.

VAN filmzenekar-koncert

Október 5-től láthatjuk a hazai mozikban Reisz Gábor Magyarázat mindenre című új filmjét, de előtte lesz egy világpremier a 80. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon is.

A stáb azt találta ki, hogy szerveznek egy támogatói VAN filmzenekar-koncertet, és a jegyek árából befolyt összeget arra fordítják, hogy a stábból minél többen ki tudjanak menni Velencébe, a filmfesztiválra. Ezen augusztus 22-én 19 óra 30 perctől vehetünk részt a Marczibányi Téri Művelődési Központban, és több támogatói jeggyel segíthetjük a csapatot.

159 éves a Nemzetközi Vöröskereszt

1864. augusztus 22-én a Genfi Egyezmény jóváhagyta a Nemzetközi Vöröskereszt létrejöttét.

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjeinek tragikus pusztulásának. Ennek az élménynek a következtében 1860-ban elkezdte létrehozni a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetét. A Vöröskereszt napja az ő emlékére minden évben május 8. A Vöröskereszt alapításának az 1863-as évet jelölik meg, a Genfi Egyezmény egy évvel később hagyta jóvá a kezdeményezést. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

Elérkezett a vadgesztenyefák permetezésének ideje

Megkezdődik a köztéri vadgesztenyefák permetezése a XX. kerületben, ami várhatóan augusztus 22. és szeptember 3. között tart majd. Ez nagyrészt az időjárástól függ majd – írja az önkormányzat.

A felhasználásra kerülő szerek: Vektafid A (rovarölő), Tazer 250 SC (gombaölő), Mospilan 20 SG (rovarölő).

Mutatjuk, ma hol adhatsz vért a fővárosban

Augusztus 22-én kedden az alábbi helyeken adhatsz vért a fővárosban:

  • reggel 7 és este 19 óra között a XI. kerületben a Közép-magyarországi RVK Intézetben,
  • dél és este 18 óra között a XIV. kerületben a Sugár Üzletközpont II. emeletén,
  • 13 óra és 18 óra között a XI. kerületben a Savoya Parknál, a Hunyadi János út 17. szám alatt,
  • 13 óra és 18 óra között a VI. kerületben a WestEndben,

További helyszínekért és a véradáshoz szükséges információkért látogass el a véradás.hu oldalra.

Akár 36 fokos kánikula is lehet ma!

Ragyogó, forró napsütés és országszerte száraz idő várható kedden. Marad a 31-36 Celsius-fokos, országos hőség – írta meg a Köpönyeg.

Az ország egész területén erős lesz ma az UV-sugárzás, ezért ha a szabadban tartózkodsz, mindenképpen használj naptejet, viselj napszemüveget. Akár már 30-60 perc napon töltött idő alatt leéghetsz, ha nem a megfelelő faktorszámú napvédőt alkalmazod, esetleg nem használsz semmi ilyesmit.

A keddi nap folyamán a levegőben többféle allergén koncentrációja érzékelhető. Nagyon magas koncentrációban van jelen a parlagfű. Magas koncentrációban vannak jelen a csalánfélék, a kenderfélék és az alternaria nevű gomba. Közepes koncentrációban van jelen az üröm. Alacsony koncentrációban vannak jelen a pázsitfűfékék, a ciprusfélék, a tiszafafélék, az útifű, a lórom, a disznóparéj- és a libatopfélék.





 





Ezeket olvastad már?
Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás