„Pénzbüntetés kéne a hanyag gazdiknak!” – háborognak a gyerekes szülők a XIII. kerületben





A Gyöngyösi sétánynál kutyapiszok miatt panaszkodnak a kisgyerekes szülők. A gazdik állítják, hogy összeszedik kutyájuk után az ürüléket.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.07.02.
Módosítva: 2023.07.02.
gyöngyösi sétány kutya gyerek

Hatalmas a közfelháborodás a XIII. kerületi Gyöngyösi sétány körül. A kisgyerekes szülők arra panaszkodnak, hogy a kutyás gazdik a tiltótábla ellenére beviszik a sétányra a kutyákat, az ebek pedig a játszótér környékén végzik a dolgukat.

kutyafuttató
Tiltótábla a Gyöngyösi sétánynál Fotó: Sandor Bankuti

„Vigyázz, kutyakaki”

Elmentünk a helyszínre, ahol mi is láttunk fűben heverő kutyagumikat. A sétányon találkoztunk kutyasétáltató gazdikkal is, akik állításuk szerint mindig összeszedik a piszkot kutyájuk után.

Nem a kutyával van a probléma, hanem mindig a gazdikkal. Számunkra aggodalomra ad okot, hogy például a füves részeken a gyerek be akar menni labdázni, fogócskázni, és akkor rá kell szólni, hogy „vigyázz, kutyakaki!” Sajnos sokszor megesik, hogy ilyennel találkozunk. Napközben, mikor itt vagyunk, látom, hogy a gazdi fölszedi a piszkot a kutyája után, de lehet, hogy hajnalban, vagy késő este, amikor senki nem látja, még a gazdi sem, hogy épp hova végezte el a dolgát a kutyája, akkor az bizony ott marad

– panaszolta a Metropolnak Kósa Erzsébet, aki szerint az lenne a megoldás, ha a hanyag gazdik pénzbüntetést kapnának.

kutyafuttató
Erzsi kétéves kislányával, Fannival Fotó: Sándor Bánkuti

Mi rendszeresen idejárunk, de mindig összeszedem magunk után a piszkot

– mondta Anett, Drazséka gazdája. 

kutyafuttató
Drazséka után mindig összeszedi a piszkot a gazdája Fotó: Sándor Bánkuti

A nagy játszótér most nem működik, de szerintem nem a sétányon kell a gyerekeknek feltétlenül játszani. Minket nem zavarnak a kutyások, mi szeretjük őket

– mondta Edina, aki egyéves kisfiával, Gergővel sétált.

kutyafuttató
Edina kisfiával, az egyéves Gergővel Fotó: Sándor Bánkuti

 

„Többször előfordult, hogy kérdezés nélkül odanyúltak a kutyámhoz”

A Gyöngyösi sétánynál lakó gazdiknak muszáj áthaladniuk a sétányon, ha kijönnek a lakásukból. 

A kutyámmal nem tudok kijönni a lakásomból, csak úgy, ha keresztülsétálunk a Gyöngyösi sétányon. Én mindig összeszedem a kutyám után a piszkot

– mondta Ivett, aki rendszeresen áthalad kutyájával a sétányon. Szerinte az egyik legfontosabb probléma, hogy a szülők megengedik a gyerekeiknek, hogy kérdezés nélkül közel menjenek, és akár meg is simogassanak idegen kutyákat, ami nagyon balesetveszélyes.

Többször előfordult, hogy kérdezés nélkül odanyúltak a kutyámhoz, és ha megkapja őket, akkor én vagyok a felelős. Szerintem fontos lenne, hogy a szülők megtanítsák gyerekeiknek, hogy először kérdezzék meg, szabad-e, és csak akkor engedjék oda őket, ha a gazdi rábólint

– hangsúlyozta a Metropolnak a környéken lakó fiatal lány.

Az ügyben megkerestük a XIII. kerületi önkormányzatot, akiktől a következő választ kaptuk:

„Kerületünkben összesen 443 ebürülékgyűjtő edényt üzemeltetünk, melyek száma a lakossági igényekhez mérten folyamatosan emelkedik. Ezeket heti 3 alkalommal ürítjük és rendszeresen fertőtlenítő mosással tisztítjuk. A XIII. kerületi lakosok számára ingyenesen biztosítunk ebürülékgyűjtő zacskókat, melyek a környezettudatosság jegyében környezetbarát, lebomlást segítő adalékanyaggal gyártott termékek. Mindezek mellett üzemeltetünk 22 kutyafuttatót és 16 kutyaillemhelyet is.”

„A XIII. kerületi közterület-felügyelet ebrendészeti tevékenysége a prevenció, edukáció és szankció hármasán alapszik. A közterület-felügyelők a kerület egész területén ellenőrzik az ebtartás szabályainak betartását, különösen a pórázhasználatot és az ebürülék összeszedését. Az ilyen típusú jogsértésekkel szemben csak tettenérés esetén lehet intézkedni, azonban az egyenruhások jelenlétében általában a jogkövető magatartás jellemző. Ebből kifolyólag a problémával markánsan érintett területeken gyakori, akár előre meghirdetett akciókkal érnek el preventív hatást. Emellett a közterület-felügyelet együttműködik a Zöldeb Egyesülettel, illetve több fórumon keresik a kutyás társadalommal a kapcsolatot annak érdekében, hogy tudatosítsák az ebtartás szabályainak fontosságát. Szankcióalkalmazásra jogszabályi előírások megszegése esetén kerülhet sor, amely a helyszínen lehet 5–50 ezer forintig terjedő bírság, amennyiben az elkövető a jogsértést nem ismeri el, vagy a helyszíni bírság kiszabásának egyéb akadálya van, akkor eljárás indul.”

„A Gyöngyösi sétányra kihelyezett tiltótáblák jogszabályi háttere Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzatának 5/2018 (III. 13.) önkormányzati rendelete. Ennek 28. szakasza szerint aki ebet táblával tiltott bekerített parkba vagy táblával tiltott zöldfelületre bevisz vagy beenged, szabályszegést követ el. A Gyöngyösi sétány nem bekerített park, így a norma második fordulatát kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az eb a sétány területére bevihető, a jogalkotó ebben az esetben csak a sétány területén lévő virágágyásokat és zöld területeket szándékozik védeni, a kutyák a sétány egész területéről nincsenek kitiltva, így a sétány területén áthaladhatnak. A kutyapiszok hátrahagyása vagy a póráz használatának elmulasztása ebben az esetben is szabályba ütközik, így a közterület-felügyelők ezen a területen is rendszeresen végeznek ellenőrzéseket.”

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás