Ezért érzik magukat most sokan pokolian, miközben még kánikula sincs – Galéria

Mutatjuk hány százalékos lesz a levegő nedvességtartalma.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.05.
páratartalom hőség időjárás

Július 5-én szerdán napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Zápor, zivatar eleinte főként a Tiszántúlon, késő délutántól szórványosan máshol is várható. A nappali hőmérséklet 26 és 31 Celsius-fok között alakul, melyet a pára miatt többnek érezhetünk, ráadásul a fülledt időben sokan rosszul is érezhetik magukat.

páratartalom, Országos Meteorológiai Szolgálat,
Július 5-én szerdán reggel Ózdon 99 százalékos volt a levegő nedvességtartalma
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerdán Budapesten 55 és 85 százalék között alakul a levegő nedvességtartalma. A Balatonnál 77 és 87 százalék között. A Velencei-tónál 70 és 75 százalék között. Ózdon pedig a nap folyamán a 99 százalékot is eléri.

Az ország nagy részén a késő délutáni órákban 45 és 70 százalék közötti páratartalom valószínű. A kora esti órákban 60 és 80 százalék között, míg késő este 75 és 90 százalék között alakul a páratartalom.

Csütörtökön napos, gomolyfelhős idő valószínű. Néhol, főleg az ország keleti részein előfordulhat zápor, zivatar. Bár megélénkül az északnyugati szél, a hőmérséklet 24 és 30 Celsius-fok között alakul – írta meg a Köpönyeg.

Csütörtökön, Budapesten a levegő nedvességtartalma a 97 százalékot is elérheti. Kecskeméten 96, Balassagyarmaton 95 százalék várható a reggeli, délelőtti órákban.

Az emberek többségének az az ideális, ha 40 és 60 százalék között van a páratartalom. Gyermekek esetében ez az irányszám 60 és 70 százalék között található.

A levegő páratartalma a hőérzetünkre is hatással van. Ha magas a páratartalom, akkor magasabbnak érezzük a hőmérsékletet. Ha a levegő szárazabb és alacsonyabb a páratartalom, akkor hűvösebbnek érezzük a levegőt. Az emberi szervezet számára sem a túl magas, sem a túl alacsony páratartalom nem jó. Előbbi esetében nehezen tudjuk leadni a felesleges hőt, utóbbi esetében kiszáradnak a nyálkahártyáink.

A magas páratartalom emellett a különféle kórokozók elszaporodásának is kedvez. Ilyenkor allergiás reakciókat produkálhat a szervezet. Főbb ilyen kórokozók a gomba és az atka.

Ezek nemcsak az emberekre, az épületekre, a bútorokra is kedvezőtlenül hatnak. A magas páratartalom sajnos segíti a penészedést, a dohosodást és a falak gombásodását – olvasható a Sussfelnap oldalán.

Nézd meg az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hogyan alakul a páratartalom!

Az alábbi galériánkban a képre kattintva lapozni is tudsz! 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás