Csődbe vitték Budapestet: már hitelből működik





A több száz milliárd forintnyi plusz ellenére is csődbe vitték Budapestet Karácsony Gergelyék



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.14.
Módosítva: 2023.07.14.
Karácsony Gergely csőd városvezetés Budapest

Elfogyott a főváros pénze. Ezt Karácsony Gergely helyettese ismerte be. Budapest számlája jelenleg mínuszban van, vagyis hitelből működik a főváros. A Fidesz szerint Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet.

Fotó: Magyar Nemzet

Karácsony Gergely helyettese beismerte, hogy elfogyott a főváros pénze. Kiss Ambrus a csütörtöki sajtótájékoztatóján nemcsak azt közölte, hogy Budapestnek egészen egyszerűen elfogyott a pénze, hanem azt is, hogy a pénzügyi helyzetük csak romlani fog.

Hitelben vagyunk már, és egyébként innentől kezdve folyamatosan nőni fog ez a hitel-egyenlegérték

– fogalmazott Kiss Ambrus.

A főpolgármester helyettese szerint az, hogy a csőd szélére került a főváros, nem az ő hibájuk. A kormány segítségét várják, és ha az nem érkezik meg, akkor elképzelhető, hogy a főváros nem fizet majd a kormányzati intézményeknek.

A Fidesz erre úgy reagált: A folyamatosan növekvő bevételek ellenére Karácsony Gergely és a baloldal csődbe vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát, közben pedig politikai korrupcióba és pénzmosási botrányba keveredtek.

A kormánypárt közleménye emlékeztetett arra, hogy

Karácsony Gergely több mint 200 milliárd forint tartalékkal vette át a főváros vezetését Tarlós Istvántól.

Úgy fogalmaznak: Budapestet a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti, valamint az, hogy Gyurcsány emberei kerültek a kulcspozíciókba.

Ha bekövetkezik a csőd Budapesten, abban messze nem ártatlan a városvezetés – jelentette ki Tarlós István korábbi főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

A csütörtöki lapszámban megjelent cikkben Tarlós István úgy vélekedett: Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesternek sem lenne dicsőség, ha az egyesített főváros 150 éves fennállása óta először az ő regnálása idején dőlne be Budapest.

„Nem tudni biztosan, mennyire igaz a közvetlen csődveszély. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem. A városvezetés nem a matematika szabályai szerint bánik a számokkal, ez régóta látszik” – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Tarlós István. Arra reagált, hogy a múlt héten kiderült: a városvezetés már márciusban levelet küldött a Pénzügyminisztériumnak arról, hogy csődbe megy Budapest.

A magam részéről nem kívánom a csődöt sem a városnak, sem Karácsonynak, de ha mégis bekövetkezik, abban messze nem ártatlan a városvezetés. Hiába csoportosítják saját érdekeik szerint a tényeket, egy csőd esetén már nem az fog dönteni, hogy mit mond Kiss Ambrus, vagy mit ír a Népszava

– hangsúlyozta Tarlós István.

Közölte, hogy az előző városvezetés 2010-ben 251 milliárd forint adósságot örökölt, míg 2019-ben 200 milliárdos tartalékkal adták át Budapestet. Ehhez jön még, hogy Karácsony Gergelyék ideje alatt az iparűzési adónak csak a növekménye 107 milliárd forint – tette hozzá. Ezek a tények, a többi „politikai és kommunikációs zsonglőrködés” – vélekedett.

A 3-as metró felújításának lezárultával kapcsolatban Tarlós István azt mondta,

„Karácsony befejezte ezt a munkát, amiért gratulálok, akkor is, ha az oroszlánrészét még mi végeztük el”.

Megjegyezte azonban, hogy két jelentős információt ki kell emelni. Az egyik, hogy a szerelvények felújítása esetén téves az az állítás, amely szerint azért magas a kötbér mértéke, mert az oroszok rosszul dolgoztak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a BKV anno „túl jó” szerződést kötött, amelyben a kötbér alapja nem egy adott hiba javításának ellenértéke, hanem az egész szerelvény ára. A másik az infrastruktúra felújítása, ahol ellentmondásosan, homályosan fogalmaz a városvezetés. Hangsúlyozta: a projektre a kormány tízszer annyi pénzt adott, mint a főváros, a forrást pedig a 2010–2019 közötti városvezetés szerezte meg a kabinettől.

A korábbi főpolgármester szerint a Biodóm „sorsára hagyása” mellett a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének ügye is érthetetlen, mivel a mostani városvezetés a korábbi tervekkel szemben a Római-parti védvonalat nem közvetlenül a partszakaszon alakíttatná ki, hanem a Nánási úton, így a területen található vendéglátóhelyek és a szabadidőparkok továbbra is közvetlen árvíznek lennének kitéve.

Mi egy árvízvédelmi műtárgy építési projektjét indítottuk el, amit a sötétzöldek tájvédelmi beruházássá deformáltak

– jelentette ki.

Arra, hogy Karácsony Gergely „régimódinak” nevezte őt, Tarlós István úgy reagált: ez „bizonyos értelemben (műszaki kérdések, városvezetés lényege, rendpártiság, gazdálkodás, szivárványos politika megítélése) igaz is”.

Én pedig, szintén bizonyos emberi tulajdonságai elismerése mellett, azt mondom, hogy Karácsony Gergő egy feminin alkat, akinek nem a polgármesterséget szabták a személyiségére. Úgy látom, valójában nem is nagyon érti a várost és nem is nagyon ismeri. Ezzel együtt várhatóan Gyurcsány támogatni fogja őt, és ha egyedül marad az ellenzéki oldalon, van esélye az újraválasztásra, aminek nem teljesítményi oka van, hanem politikai, indulati

– vélekedett a korábbi főpolgármester.


 









Ezeket olvastad már?
9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás