100 év után újra látogatható a Pénzmúzeum Panoráma Terasza – Videó





Ünnepélyes keretek között a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont újranyitotta a Postapalota teraszát. A kilátóhely utánozhatatlan panorámájával várja a múzeumba látogatókat.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.15.
Módosítva: 2023.06.15.
XII. kerület pénzmúzeum postapalota torony megnyílt terasz

A Széll Kálmán téri korábbi Postapalota tornya, a hozzá tartozó tetőterasszal és kávézóval 100 év után, 2023. június 16-tól azok számára is megtekinthető, akik a múzeum tárlatán vesznek részt. A Metropol stábja az ünnepélyes megnyitón járt, melyen Madács Szilvia, az MNB Ingatlan Kft. munkatársa, a projekt létrejöttének vezető koordinátora, valamint Kiscsatári Ferenc, az MNB-EduLab megbízott ügyvezető igazgatója vezette körbe az újságírókat.

Madács Szilvai, az MNB Ingatlan Kft. munkatársa, a projekt létrejöttének vezető koordinátora (Fotó: Máté Krisztián / Metropol)

A terület régen mocsaras, lápos vidék volt, majd a kisgyerekek korcsolyáztak rajta. Ezután Mária Terézia, a lánya kérésére a köznek adta át, amire a Krisztina körút név is utal. Az 1920-as évek elején pályázatot hirdettek a terület kapcsán. A 100 éve kiírt építkezéssel Sándy Gyula 1926-ra lett kész, akiről a mai modern és felújított épületben átjárót neveztek el. Az épületben Sándy Gyula unokájának művei is fellelhetőek. A Magyar Posta 2008-ban kiköltözött belőle, ezután hosszú évekig üresen állt – derül ki az intézmény portáljáról.

A műemléki védettséget élvező épület különleges, bástyaszerű tornyáról már 2020-ban közölték, hogy turisztikai kilátópontként fog működni, de sokáig nem lehetett tudni, pontosan mikortól látogatható.

Az épület immár teljes pompájában megtekinthető (Fotó: Máté Krisztián / Metropol)

Az épület a II. világháború, majd az ’56-os forradalom során többször súlyos károkat szenvedett. Egyes részei teljesen kiégtek. A Magyar Nemzeti Banknak éppen ezért rengeteg munkája volt abba, hogy olyan pompás látványosság táruljon a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontba látogatók szeme elé, mellyel nem sok helyen találkozhatnak.

A palota létrejöttekor a gazdaságosság volt az egyik fő szempont. Mivel Magyarország első és legmagasabb irodaháza maga az épület, mindent alaposan át kellett gondolni a tervezéskor. Arról nem is beszélve, hogy benne található Magyarország első páternosztere, mely elképzelés és névválasztás is a rózsafüzér analógiájához köthető.

Az épületben sokféle stílusjegy megtalálható.

A felújítás tervezője, Szalay Tihamér építész szerint ugyanakkor benne van mindaz a három elem, amelyből ez a később art décónak elnevezett irányzat táplálkozott: a modern, a népies és a historizmus. A vertikális homlokzatok pedig kifejezetten a kortárs amerikai felhőkarcolókra hajaznak.

A Metropol újságírói elsőként mehettek fel a teraszra, mely a 100 éves ház történetében egyedülálló. A kilátóhely 2023-ban várhatóan csak azok számára lesz látogatható, akik részt vesznek a múzeum tárlatvezetésén. A június 24-re eső Múzeumok Éjszakája rendezvényen bizonyára elképesztő éjszakai látkép tárulhat a teraszon egy-egy kávét vagy süteményt elfogyasztó vendégek elé.

Ha igény lesz rá, külön is látogatható lesz a terasz, addig is megmutatjuk, mi tárul azok szeme elé, akik ellátogatnak a Pénzmúzeumba és felmennek annak teraszára:





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás