Suhajda Szilárd előtt több magyar vesztette már életét a Mount Everesten





Huszonhét év alatt tizenhat korábbi sikertelen magyar expedíció után nagy esélyekkel indult el Suhajda Szilárd, hogy meghódítsa a Mount Everestet.



Megosztás
Szerző: P.P.
Létrehozva: 2023.05.28.
Erőss Zsolt Suhajda Szilárd Mount Everest Klein Dávid Várkonyi László

Mint arról a Metropol is beszámolt, Suhajda Szilárd biztosan életét vesztette a Mount Everesten. Szilárd nagy álmon osztozott korábbi 16 magyar társával, akik mind sikertelen expedíció részesei voltak. A hegymászók szerint azonban Szilárdnak sokkal jobbak voltak az esélyei.

Suhajda Szilárd egyik utolsó fotója.  Fotó: Suhajda Szilárd Facebook-oldala

16 sikertelen magyar kísérlet a Mont Everesten

27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját

 – közölte a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség. 

Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – 16 bátor magyar alpinista próbálta elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, többek között Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás hegymászó, Erőss Zsolt is. A statisztikák szerint a sikeres mászások kevesebb mint 2%-a történik oxigénpalack nélkül: de a legtöbben közülük is serpák segítségével jutnak fel a csúcsra.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságig ért el, ezzel ő lett az a magyar, ki a legmagasabbra jutott serpák és oxigénpalack nélkül.

A Himaláján halt meg Erőss Zsolt és Kiss Péter is

A Nepál és India határán fekvő Kancsendzönga sikeres megmászása után veszett nyoma Erőss Zsoltnak és kísérőjének, Kiss Péternek szinte napra pontosan 10 éve, 2013. május 21-én. 

Erőss Zsolt a magyar hegymászás kiemelkedő alakja és abszolút rekordernek tekinthető, a világ 14 nyolcezreséből tízet hódított meg, ezek közül a 8561 méter magas Lohce-t, valamint az utolsó, tragédiába fordult nyolcezresét, a Kancsendzöngát már műlábbal mászta meg. A legendás hegymászót Kiss Péterrel együtt 2013. május 22-én nyilvánították hivatalosan is eltűntté, miután a sikeres mászás után nem tudtak visszatérni a négyes táborba, és két éjszakát komolyabb védőfelszerelés nélkül a halálzóna kegyetlen hidegében töltöttek el. A mai napig nem kerültek elő.

Várkonyi Lászlót jégfal temette be, Klein Dávid megmenekült

2010. április 26-án délután lavina sodorta el a magyar Himalája-expedíciót: Várkonyi Lászlót és a vele összekötött Klein Dávidot. A két hegymászóra egy jégfal zuhant, amiről a mögöttük haladó amerikai expedíció videófelvételt is készített, Jamie McGuiness azt is végignézte, ahogy ráomlik a jégfal a magyarokra és eltemeti őket. A hátul haladó Várkonyi Lászlót maga alá temette a jégtömeg, a mögöttük lévő amerikai expedíció videofelvételt készített a jégomlásról. A baleset körülbelül hétezer méteres magasságban történt, Várkonyi nem élte túl. Azonban Klein Dávid sikeresen megmenekült, élete métereken múlt.





 





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás