Ne maradj le semmiről: élőben mutatjuk III. Károly koronázását – Videó!

Megkoronázzák szombaton III. Károlyt, az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodóját.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.05.06.
Módosítva: 2023.05.07.
koronázás Károly király ceremónia

A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban. Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára. 

Koronázás III. Károly és Kamilla hírtv
A koronázás élőben a Hír TV-n! Háttérsztorik, szakértők – minden a királyi családról! Kapcsolj május 6-án a Hír TV-re, ahol élőben követheted III. Károly koronázását! Fotó: hírtv

Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő. 

A koronázást a HírTV élőben közvetíti:

Itt a menterend, így fog zajlani a ceremónia: 

11:20 III. Károly és Kamilla hercegné elindul Buckinghamből a koronázás helyszínére, a Westminsterbe. A páros az utat hintón teszik meg.

12:00 Megkezdődik a koronázási ceremónia. Az esemény nagyjából másfél órás lesz, a tényleges koronázásra egy órakor (brit idő szerint délben) kerül sor. 

A koronázás 5 lépésben zajlik majd:

  1. A ceremónia első lépéseként Canterbury érseke bemutatja a királyt a gyülekezetnek, akik „Isten óvja a királyt” felkiáltással köszöntik őt.
  2. A király esküt tesz az anglikán egyház és a törvény védelmére.  
  3. III. Károly helyet foglal a koronázási székben, majd felkenik: a fejét, mellkasát és kezét szent olajjal kenik be.  
  4. Ezután következik az invesztitúra. A király megkapja a hatalmát jelképező tárgyakat: az országalmát, a jogart és természetesen a koronát.
  5. A király helyet foglal a trónon. 

A koronázás után a király Westminsterből visszatér Buckinghambe

A király és felesége ez követően a Buckigham-palota erkélyéről üdvözli majd az összegyűlt ünneplő tömeget, minderre valamikor 15:30 előtt kerül sor.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás