Te mikor voltál legutóbb múzeumban? – Ma van a múzeumok nemzetközi napja





Május 18-án az emberiség múltjára és az azt megőrző intézményekre fordítsunk egy kis figyelmet.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.18.
ez lesz ma internet múzeum

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977. májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el ünneplését. 1978. május 18-án tartották meg először a múzeumok nemzetközi napját, melyet immár 45 éve tartunk.

A Magyar Nemzeti Múzeum is sok érdekességet tartogat évről évre – Fotó: Balogh Zoltán

A múzeumi világnap célja, hogy a figyelmet az emberiség múltja és az azokat megőrző intézmények irányába fordítsa. Világszerte több tízezer múzeum ünnepel különféle rendezvényekkel.

Május 18. az internet világnapja

Május 17. a távközlés és az információs társadalom világnapja, melyet követő napon, május 18-án tartjuk az internet világnapját.

1968. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) létrehozásáról szóló alapító okmányt. Ennek emlékére 1968 óta, azaz 55 éve tartják a távközlési világnapot. Ez a jeles nap a távközlés, az internet, a telekommunikáció és ezek gazdasági és társadalmi hatásainak ünnepe. Korábban távközlési világnapnak hívtuk, de mára inkább az információs társadalom világnapjának.

A Nemzetközi Távközlési Egyesületnek köszönhetően Magyarországon a 2000-es évek eleje óta ünnepeljük az internet világnapját. Az egyesület célja, hogy a világháló – a fejlődő országokat is beleértve – a világ minden területét lefedhesse.

103 éve született Szent II. János Pál pápa

Szent II. János Pál pápa 1920. május 18-án született. II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává és egészen haláláig, 2005. április 2-ig volt a katolikus egyház feje. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz származású, és az összes addigi pápa között a legelső, aki egy szláv nép fia. Ezért különösen magáénak érezte azoknak a népeknek a felhívását, akikhez a két szent testvér, Cirill és Metód fordult.

Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte. Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a „létező” szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen.

Több mint 100 utazást tett külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. A világsajtó hamar elkeresztelte „utazó pápá”-nak. 1338 embert avatott boldoggá és 482-t szentté. Boldoggá avatta többek között Kalkuttai Teréz anyát 2003-ban; a magyar szentek közül ő avatta szentté Kingát, IV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint Hedviget, Nagy Lajos leányát. 2004-ben pedig boldoggá avatta IV. Károlyt.

II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa, Szent Péter és IX. Piusz után. Kétségtelenül ő a történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg, majd 2013. július 5-én Ferenc pápa aláírta a szentté avatásához szükséges dokumentumot. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor, XXIII. János pápával együtt.

Május 18-án még megtekinthető a „Rejtett szemek – In Memoriam Almási Anikó” kiállítás

Almási Anikó kerámiáit a legapróbb részletekig kidolgozott, harmonikus, érzékeny formák és színek, a lehunyt szemű nők, nőies, csipkés formák és belső világot tükröző mélység teszik különlegessé. Ezeket a munkákat mutatja be a Rejtett szemek – In Memoriam Almási Anikó című kiállítás, amely 2023. május 18-án még megtekinthető az V. kerületben, az Aranytíz Kultúrházban.

Almási Anikó a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát filmvágó szakon, majd a Magyar Televízió Zenei Főosztályán dolgozott 1992-ig. Maradandó zenés és portréfilmek sokasága kötődik a nevéhez. Lánya születése után megvalósíthatta gyermekkori álmát, amely egy másik művészeti ághoz, a képzőművészethez kötődött: az agyag megmunkálásába fogott.

Egyelőre borús időre számíthatunk

Csütörtökön országszerte borús idő várható. Többfelé esik majd az eső és emellett napközben gyengülő záporokra is számíthatunk. Élénk marad az északnyugati szél. Mindössze 10 és 17 Celsius-fok közötti nappali hőmérsékleti értékeket mérhetünk – írta meg a Köpönyeg.

Ideiglenes forgalomkorlátozás Budapesten

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van május 18-án Budapest XIV. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítette a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros több területén.

Tilos megállni május 18-án 24 óráig a Budapest XIV. kerületében a Konrád Adenauer úton a Konrád Adenauer út és a Városligeti körút közötti szakaszon.

Időszakosan lezárják május 18-án hajnali 5 óráig a Budapest XIV. kerületében a Kós Károly sétányt.





 





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás