Megtisztelő: A Gyűrűk Ura sztárja is részt vesz a legújabb magyar filmben





Az Ország háza című nagyszabású dokumentumfilm angol és magyar nyelven készül el annak érdekében, hogy a nemzetközi közönséghez is könnyebben eljuthasson.



Megosztás
Szerző: K.K.
Létrehozva: 2023.05.09.
Országház dokumentumfilm világsztár

A külföldi turisták körében is rendkívül népszerű a magyar Parlament. Amikor mód van rá, a magyar emberek is szívesen keresik fel, hogy belülről is megcsodálhassák ezt a gyönyörű épületet. Most erről a csodás épületről készül egy dokumentumfilm Az Ország háza címmel.

Fotó: Nagy Zoltán

Steindl Imre életének fő műve kétségkívül az Országház, bár az építész a kétkamarás országgyűlésre tervezett épület átadása előtt két évvel elhunyt, így maga sosem láthatta teljes pompájában a Duna-parti alkotását. A Hosszú Katinka életéről szóló filmet is jegyző Nagy András operatőr-rendezőt már gyermekkorában lenyűgözte a nemzet templomának is nevezett remekmű. Még akkor is, amikor hosszú éveken át állványokkal vették körül, és a fehér mészkőburkolat megszürkült az autók által kibocsátott káros anyagtól. 

Hétfő délelőtt ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Az Ország háza című dokumentumfilm hamarosan elkészül.

A dokumentumfilmben bemutatjuk a történelmi érdekességeket, de megjelenik a modern kor is. Célunk volt megmutatni, hogyan nézett ki 2023-ban, hogy a film 50 év múlva is érdekes legyen

– mondta Nagy András operatőr. 

A filmben szó esik arról az esetről, amikor Kovács Gyula képviselő 1912-ben rálőtt Tisza István miniszterelnökre, ám a golyó az elnöki pulpitusba fúródott. A töltény ütötte lyuk azóta is megvan, és vélhetően nem is fogják már betömni. A folyosókon annak idején a képviselők dohányozhattak, ennek emlékét pedig máig őrzik a belső ablakpárkányokon megmaradt szivartartókkal ellátott hamutálak. Érdekesség, hogy a tartókat meg is számozták, hogy ki-ki megjegyezhesse, melyik volt az övé.

Ema Horvath megtiszteltetésnek érezte, hogy felkérték a film narrátorának. Ehhez hasonló munkával még nem bízták meg, ezért saját bevallása szerint az okozott neki különös nehézséget, hogy nem egy partneréhez kellett beszélnie, hanem a kamerához. A felvidéki származású színésznő szülei még Ema születése előtt kivándoroltak a tengerentúlra egy jobb élet reményében, ő már Georgia államban látta meg a napvilágot.

Ema Horvath büszke a gyökereire – Fotó: Nagy Zoltán

A családom Mocsonokról származik. Ez egy olyan terület, ahol mindenféle nemzetiség békében élt egymás mellett. Mi otthon, Amerikában is szlovákul beszéltünk

– mondta a Ripostnak a fiatal színésznő, aki nagyon sajnálja, hogy kedden már haza is kell repülnie az óceán túlpartjára. Életében először járt hazánkban, de tervezi, hogy még visszatérjen, akár turistaként is.

A rendező Ema méltatására megjegyezte, milyen elképesztő tehetség és alázat van a színésznőben.

„Egy nagyon normális lány, nincs benne semmilyen sztárallűr” – fogalmazott.

A készítők a filmet elsősorban a magyar közönségnek szánják, de terveik szerint külföldön is bemutatják majd.





 





Ezeket olvastad már?
Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás