Hétvégén királlyá koronázzák III. Károlyt, mutatjuk a menetrendet





Óriási esemény van készülőben, amelyre hazánkban is sokan kíváncsiak, hiszen május 6-án, szombaton lesz III. Károly koronázási ceremóniája.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.05.04.
Módosítva: 2023.05.04.
Károly király koronázás Program Kamilla

Abban szinte biztosak lehetünk, hogy szombaton jóformán az egész világ Londont fogja figyelni, hiszen ekkor tartják Vilmos és Harry herceg édesapjának a koronázását. Érdekesség, hogy II. Erzsébet fia igazi rekordernek számít, ugyanis a maga 74 évével ő a legidősebb, akit a monarchia fejévé avatnak. Károly azután léphetett a trónra, hogy édesanyja, II. Erzsébet királyné 2022. szeptember 8-án elhunyt, a nagyszabású ceremóniára azonban csak most kerül sor. Az eseményt május első szombatján kísérhetjük majd figyelemmel a westminsteri apátságban, londoni idő szerint délelőtt 11 órakor.

III. Károly király, Kamilla királyné, AFP
Nagy nap lesz a szombati: megkoronázzák Károlyt és Kamillát Fotó: AFP

A menetrend

A ceremónia kezdetén III. Károly király és Kamilla királyné elindul a Buckingham-palotából: hintón érkeznek a Westminster-apátságba, ahol a canterbury érsek istentiszteletet tart majd. Ezt követően Károly leteszi az esküt az országnak és az egyháznak. Az érsek ezt megpecsételendő felkeni szentelt olajjal, ezután Károly leveszi a palástját és helyet foglal a hétszáz éves koronázási széken. Itt először megkapja az országalmát és a jogart, majd a fejére helyezik Szent Eduárd koronáját. Ezután átül a trónra: a canterbury érsek és más magas rangú tisztviselők féltérdre ereszkedve hűségesküt tesznek neki. Ezután Kamillát is megkoronázzák, ő Mária királynő egykori fejdíszét kapja meg, amit olyan gyémántokkal díszítenek, melyet egykor Erzsébet királynő viselt.

A pár ezután visszavonul a Buckinhgam-palotába, majd az erkélyen integetve fogadják a tömeg éljenzését – írja a Bors

A helyszínre turisták tízezrei özönlenek, az internetes és tévés közvetítések által pedig több milliárd ember lesz szemtanúja a történelmi pillanatoknak. Az ünneplés három napig tart majd. A szombati koronázás után vasárnap nagyszabású ebéd és sztárparádés koncert várja az uralkodót és meghívottait, míg az ünneplő nép utcabálon tiszteleg előtte. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek.

Egyszerre harangoznak majd

A ceremónián különleges gesztussal tisztelegnek az új uralkodó előtt: a koronázás pillanatában több tízezer templom, kápolna és székesegyház harangja csendül majd fel. Az Egyesült Királyságban harmincezer hivatalos harangozó dolgozik, és önkénteseket is toboroznak a nagy napra!

Így készül Károly

Károly a koronázás előtti héten elvonul a világtól, Kamillával a királyi család balmorali kastélyában készül a nagy napra – csak úgy, mint annak idején II. Erzsébet, aki Károllyal, két nagyobbik gyermekükkel és kutyáival vonult el a skóciai birtokra, amit annak idején Viktória királynő és házastársa, Albert herceg vásárolt. Azóta is ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája, II. Erzsébet is itt töltötte az utolsó napjait. Orvosi javaslatra III. Károlynak most sok pihenésre lesz szüksége, hiszen stresszes időszak áll mögötte szülei halála, és fia, Harry botránykönyve miatt is.

Rekordhosszú ideig várt

Károly régóta vár arra, hogy király legyen. II. Erzsébet uralkodása ugyanis jó hosszúra nyúlt: 70 év, 214 napig volt királynő, így ő az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája. Világszinten nézve nála csak egy uralkodó volt hosszabb ideig hatalmon: XIV. Lajos francia király, aki 1643 májusától 1715 szeptemberéig, 72 év, 110 napot uralkodott.

II. Erzsébet rekordhosszú uralkodása egyben azt jelentette, hogy az örökösödési sorrendben első helyet elfoglaló Károly a leghosszabb ideig várakozó trónvárományos lett. A 74 éves Károly és a 75 éves Kamilla lesz a legidősebb házaspár a brit történelemben, akit megkoronáznak.

Meghan nem lesz ott

Harry herceg és Meghan kivonult a család életéből még 2020 januárjában, a viszony akkor látványosan megromlott köztük és a család többi tagja között. Sokakat nem lep meg, hogy Meghan nem vesz majd részt a koronázáson. Tény, hogy jó ürügye van rá: éppen aznap, május 6-án lesz fia, Archie négyéves! Meghan ennek apropóján Kaliforniában marad zsúrt szervezni. De Harry megjelenésében is sokak potenciális balhéforrást látnak. Úgy hírlik, Károly kisebbik fia tíz sorral hátrébb fog ülni a többi magas rangú királyi családtaghoz képest.

És ne felejtkezzünk el Vilmos és Katalin grimaszbajnok gyermekeiről sem! Vilmos és Katalin legidősebb fiáról és lányukról is számtalan kép fellelhető, amin a családi rendezvényeken látványosan grimaszol, csibészkedik. Bár a mostanra kilencéves fiú és nyolcéves lány igencsak fegyelmezetté vált, így ő és húga, Sarolta részt vesz az egész ceremónián, a legkisebb csemetéjükre, az ötéves Lajosra dada fog vigyázni.

Közel háromezer hivatalosan meghívott vendéget várnak a ceremóniára, köztük a család tagjaira és különböző országok tisztségviselőire. Hatalmas biztonsági előkészületeket tesznek: a titkosszolgálat (hírszerzés, elhárítás, terrorellenes kommandók), valamint a rendőrség és a hadsereg különleges alakulatai is részt vesznek a helyszín biztosításában – fogalmaz a Bors. 

Koronázás III. Károly és Kamilla hírtv
A koronázás élőben a Hír TV-n! Háttérsztorik, szakértők – minden a királyi családról! Kapcsolj május 6-án a Hír TV-re, ahol élőben követheted III. Károly koronázását!

 





 





Ezeket olvastad már?
Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás