RETRO RÁDIÓ

Buszjegyet adnak a műanyag palackokért – Videó

Megkérdeztük a budapestieket: mi motiválná őket, hogy gyűjtsék a palackokat? Nagyon népszerű Kolozsváron az a kezdeményezés, aminek révén a visszaváltott hulladékokért cserébe vonaljegyeket kaphatnak az emberek.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.05.14.
Módosítva: 2023.05.14.
környezettudatosság újrahasznosítás

Bejött a terv: tavaly nyár óta 3,6 millió újrahasznosítható hulladékot adtak be a helyiek Kolozsváron, amiért 240 ezer vonaljegyet kaptak. A KrónikaOnline beszámolója szerint tavaly júliustól már két gyűjtőponton kaphatnak két utazásra jogosító jegyet az emberek a szelektíven gyűjtött pillepalackokért, üvegért vagy egyéb más visszaválható palackért.

Több száz forintot spórolnak egy kis odafigyeléssel – Fotó: Shutterstock

Emil Boc polgármester szerint olyan jól sikerült a program, hogy már azon gondolkoznak, hol alakítsanak ki újabb gyűjtőpontot.

Ahhoz, hogy valaki jegyhez jusson, legalább 15 darab újrahasznosítható palackot kell leadnia, amiért két jegyet tud venni. A városban jelenleg 6 lejbe kerül két utazási jegy, azaz átszámítva 460 forintba, így több száz forintot spórolhatnak meg azok, akik veszik a fáradságot arra, hogy környezettudatosan éljenek.

Az ingyenjegyhez elsősorban üres, tiszta, ép palackokkal lehet csak hozzájutni, sőt a palackoknak más kritériumoknak is meg kell felelniük. Az üvegek maximum másfél, a pillepalackok pedig maximum 3 literesek lehetnek. 

Megéri gyűjtögetni a palackokat – Fotó: Pixabay 

A kolozsvári beváltópontokon minden egyes üvegért egy utalványt ad ki a gép, ha pedig sikerült összegyűjteni 15 darabot, akkor azt bármelyik jegyárusító ponton beválthatják.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A Metropol kíváncsi volt arra, mit szólnának a magyarok, ha hazánkban is bevezetnének egy ilyen kezdeményezést. Lapunknak többen azt mondták, hogy jó ötletnek tartanák, ha itthon is különböző akciókkal buzdítanák az embereket a környezettudatos életmódra. Bár egyre többen gyűjtik már szelektíven a szemetet, sok ember arra panaszkodott, hogy még mindig sokan felelőtlenül állnak a kérdéshez.

A témában készült videónkat az alábbi linken tudjátok megnézni:

 

 

Ezeket olvastad már?
Megfagyott a levegő a stúdióban: erre senki sem számított

Megfagyott a levegő a stúdióban: erre senki sem számított

Misztikus csillag forgatja fel az életünket - ezt ígéri a félemetes Antares

Misztikus csillag forgatja fel az életünket - ezt ígéri a félemetes Antares

7+1 tipp, hogy mindig biztonságosan hazajuss

7+1 tipp, hogy mindig biztonságosan hazajuss

„A legrosszabbra számítunk” - Percről-percre küzd az életéért a 28 éves édesanya

„A legrosszabbra számítunk” - Percről-percre küzd az életéért a 28 éves édesanya

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás