Rendkívüli állapotot vezettek be a határmenti járvány miatt





Egyre nagyobb a baj Felvidéken, ugyanis képtelenek megfékezni a sárgaságot, így már négy településen is speciális intézkedéseket kellett a hatóságoknak végrehajtaniuk.



Megosztás
Szerző: J.K.
Létrehozva: 2023.04.08.
járvány kassa szlovákia fertőtés rendkívüli állapot

Az alacsony oltási hajlandóság újabb járvány kitöréséhez vezetett Kassa városának környékén. Hiába lehetett ingyen megkapni a hepatitis A fertőzés elleni vakcinát, nagyon kevesen jelentkeztek annak felvételére, pedig a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy rohamosan terjed fertőzés a régióban - derül ki a Bumm.sk cikkéből. 

oltás, vakcina, injekció, oltóanyag, influenza, koronavírus, orvos,
A járványfigyelmeztetés ellenére érthetetlenül alacsony az oltási hajlandóság Fotó: Pixabay.com

Már tavaly elkezdődött 

A betegség nem egyik pillanatról a másikra jelent meg, hiszen tavaly decemberben jelezték az első fertőzötteket a hírhedt Luník IX-es lakótelepről, Kassáról. Onnan terjedhetett át a hepatitis A variánsa Szepsi településre, ahol idén márciusban vált járvánnyá a fertőzés. Elsősorban gyerek vannak a betegek között, akiket a Kassai gyermekkórházban kezelnek. 

A kassai gyermekkórház egészségügyi ellátását semmiféle veszély nem fenyegeti. Az egyes kórházak képviselőivel nagyon hatékony módszerekben állapodtunk meg annak érdekében, hogy a következő időszakban a betegek számának növekedése esetén is hatékonyak legyenek a járványügyi tervek, és az egyes szervezetek közötti együttműködés is kellően hatékony legyen

 – fogalmazott Michal Palkovic, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a kórházzal való egyeztetés után március utolsó hetében. 

Man,Checking,His,Health,Condition.,Yellowish,Eyes,Is,Sign,Of
Eddig nem tudták a sárgaságot megállítani Szlovákiában Fotó: BLACKDAY / Shutterstock

Egyre nagyobb a baj 

Úgy tűnik az államtitkár nyugtató szavai és a felvázolt intézkedések nem igazán jártak eredménnyel, hiszen április 7-én rendkívüli állapotot hirdettek ki Szepsiben, Mecenzéfben, Jászón és Somodiban a sárgaság miatt, miután 2023-as év kezdete óta 302 sárgasságal kapcsolatos esetet regisztráltak, túlnyomórészt Kassa megyében (293) - tudatta a Paraméter.

A rendkívüli állapot kihirdetése nem jár mozgáskorlátozásokkal, kijárási tilalommal és a személyes szabadságot sem fogják korlátozni, azonban a regionális közegészségügyi hivatal hatékonyabban ellenőrizheti majd a tömegrendezvényeket, illetve számos olyan intézkedést hozhat meg, amely megfékezheti a betegség terjedését. A döntést  Zuzana Vozár Kakascíková, a Kassa-környéki járás előljárója hirdette ki. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás