Országos vita lett belőle: megtilthatjuk, hogy a házunk elé parkoljanak?





Megakadályozhatjuk, hogy valaki közterületen, de a házunk elé parkoljon?



Megosztás
Szerző: P. E.
Létrehozva: 2023.04.18.
Módosítva: 2023.04.18.
parkolás

Zamárdiból indult ez a témaindító poszt, ami az elmúlt napokban az egész országot bejárta. Az alapkérdés az, hogy megtilthatjuk-e másnak, hogy közterületen a házunk elé parkoljon? A poszthoz egy olyan fotót használtak, amin valaki súlyos kődarabokkal zárta el a parkolni vágyók elől a háza előtti füves részt.  

Ne kövekkel oldjuk meg a házunk előtti parkolás bosszúságát – Fotó: Facebook

Megtilthatom-e másnak, hogy közterületen a házam elé parkoljon? Védhetem kövekkel a ház előtti területet? Ültethetek-e takaró sövényt az utcára a kerítésem elé? Mikor kell engedélyt kérni? Röviden: NEM

– áll a posztban. 

Parkolhatnak a házunk előtt

Amennyiben a házunk előtti terület közterület, és jelzőtábla nem korlátozza a parkolást, illetve a parkoló autó nem állja el a kapubejárónkat és járdánkat, akkor a parkolás a házunk előtt jogszerű. Meg sem védhetjük mások elől, hiszen közterületre engedély nélkül nem helyezhetünk el köveket, betondarabokat vagy bójákat, sőt sövényt sem ültethetünk oda. Amennyiben mégis így tennénk, akkor engedély nélküli közterület-használatot követnénk el, ez a jogsértés pedig pótdíj kiszabását is magával vonhatja, amennyiben pedig a kihelyezett tárgyak sérülést okoznak egy gépárműben vagy kerékpárban, akkor kártérítést is kötelesek vagyunk fizetni.

A rendben tartása a ház tulajának felelőssége

A legtöbben felháborodtak a poszton, és igazságtalanságnak nevezik a szabályokat. Mert bár azt nem akadályozhatjuk meg, hogy a házunk előtti közterületen ki parkoljon, ugyanezt a szakaszt már nekünk kell rendben tartanunk, ezt országos rendelet írja elő. A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló együttes rendelet alapján a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti járdaszakasz, a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. 

„Felháborító! Fantasztikus, hogy kötelező tisztán tartani a ház előtti közterületet saját pénzből vett zsákba szedve a zöldhulladékot és a kukámba dobni a többi mocskot. De nem ültethetek, nem keríthetem el, hogy ne sz**ják teli a kutyák, ne pi**lják le a kerítést, ne kaparják ki (az általam vásárolt fűmagból) a nyírt, gondozott füvet. A teherautók, futárok és még jó páran a járdát széttörve mennek neki majdnem a kerítésnek. Fantasztikus” – fakadt ki egy budapesti, csillaghegyi hölgy a fura kettősségen.

Köveket semmiképp se tegyünk ki!

Bár az is érthető, ha valaki kövekkel védené a háza előtti füves részt, ezt azért sem teheti meg, mert sok esetben a tűzoltóautó vagy mentőautó sem tud máshol leállni, vagy egy másik gépjármű nem tud a kövektől félrehúzódni, hogy elengedjen egy dolgára siető, szirénázó autót. Arról nem beszélve, hogy mekkora károkat tud okozni ez egy-egy autóban. 

Nem mindenhol parkolhat zöldfelületen

Bár a KRESZ azt kifejezetten nem tiltja, hogy valaki zöldfelületen parkoljon, egyes települések vagy kerületek saját, önkormányzati rendeletben szabályozhatják és tilthatják a zöldfelületen parkolást. Ilyen például Zugló vagy Székesfehérvár is, ahol tilos a fűre állni kocsival. Nehéz azonban kitalálni, hogy vajon hol mi a szabály, mivel azonban „ignoranta iuris non excusat”, azaz a jog nem tudása nem mentesít a jogkövetkezmények alól, kénytelenek vagyunk azt településenként, kerületenként külön leellenőrizni, hogy parkolhat a zöldfelületen vagy sem. 





 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás