Mindig lesz akciós baromfihús, sajt, zöldség vagy kenyér a boltban – videó





„Jó, hogy olcsóbb lesz az élelmiszer" – mondja a többség. Sok élelmiszer lesz olcsóbb az üzletekben, mert a kormány bevezeti a kötelező akciózást. Hetente kell leárazni 20 fontos termékcsoportban legalább 1-1 élelmiszert 10 százalékkal. Megkérdeztük a járókelőket, mit szólnak hozzá.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.04.21.
Módosítva: 2023.04.23.
akció élelmiszer árcsökkenés

A kormány legújabb intézkedésének köszönhetően tovább csökkenhetnek hamarosan egyes élelmiszerek árai az üzletekben. Nem sokkal azután, hogy a kormány 2023. június 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, a kabinet új inflációellenes eszköz bevezetéséről határozott: a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi.

Hamarosan jelentősen csökkenhetnek az árak Fotó: Für Henrik / Mediaworks

A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszereket 20 termékkategóriába (például baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) sorolják majd be. Az aktuális kedvezményezett termékek listáját az üzletek bejáratánál és az akciós újságokban jól látható módon fel kell tüntetnie minden üzletláncnak. A vásárlók minden héten egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosárból válogathatnak majd. A kezdeményezés legkésőbb 2023. június 1-ig lép életbe. 

Mínusz tíz százalék a jelszó: az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kell olcsóbban árulniuk. Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, ami nem vonatkozhat árstopos termékekre.

A boltokat szigorúan ellenőrzik majd Fotó: Havran Zoltán

A kormány a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet a szankciós infláció. Ahogy eddig is, mind a fogyasztóvédelem, mind a Gazdasági Versenyhivatal részéről folyamatosak és szigorúak lesznek az ellenőrzések. 

A Metropol által megkérdezett budapestiek többsége örült a legújabb tervezetnek. A legtöbben úgy vélik, hogy nagyon sok üzletláncban indokolatlanul magasak az árak, így ez a lépés óriási megkönnyebbülést jelenthet mindenkinek.

A Metropol arra volt kíváncsi, mit szólnak az emberek a kormány legújabb intézkedéséhez.

Íme videónk a körkérdésről: 

Ebben a cikkünkben pedig arról olvashatott, hogyan trükköznek a boltok az árstopos termékekkel.





 





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás