RETRO RÁDIÓ

Nincs több tiktokozás a brit kormányintézményekben! Drasztikus döntést hoztak





Azonnali hatállyal megtiltotta csütörtökön a brit kormány a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a minisztériumok és más kormányintézmények munkatársainak hivatali informatikai eszközein.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.17.
TikTok

Oliver Dowden, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a londoni alsóházban tartott tájékoztatásában elmondta:

nemrégiben kiberbiztonsági szakértőket kért fel annak megvizsgálására, hogy egyes »külső előállítású« alkalmazások használata milyen kockázatokat jelent a kormányzati tisztviselők mobileszközeinek biztonságára.

A vizsgálat középpontjában a TikTok telepítése és használata állt.

Smart,Phone,With,Tik,Tok,Logo,,Which,Is,A,Popular
A TikTokon töltött idő elképesztő méreteket öltött az elmúlt években Fotó: Shutterstock

Dowden kijelentette: a vizsgálat lezárult azzal a következtetéssel, hogy kockázatokat jelenthet, ha „érzékeny” kormányzati információk „bizonyos platformokon” hozzáférhetővé válnak.

A miniszter szerint a közösségi médiafelületeken használatos alkalmazások köztudomásúlag hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek és tárolnak a felhasználókról, a velük kapcsolatban lévő más felhasználókról, a felhasznált online tartalmakról, sőt arról is, hogy az egyes használók hol tartózkodnak.

Ezek az adatok kormányzati használatban lévő eszközökön „érzékenynek” minősülhetnek, a brit kormány ezért csütörtöki hatállyal elrendelte, hogy hivatali használatú eszközökre csak olyan külső előállítású alkalmazások tölthetők le, amelyeket a kormányzat előre jóváhagyott.

Ugyancsak csütörtöktől tilos a TikTok letöltése a kormánytisztviselők által hivatali célokra használt eszközökre

 – mondta alsóházi tájékoztatóján a kabinetiroda vezetője.

Oliver Dowden hangsúlyozta: a tilalom nem terjed ki a kormánytisztviselők magántulajdonú mobileszközeire és a lakosság által használt eszközökre.
Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány azt kéri, hogy mindenki óvatosan mozogjon az online térben és tanulmányozza a közösségimédia-platformok adatkezelési gyakorlatát, mielőtt ezeket letöltené és használná.

Jelenleg a Downing Street és a brit védelmi minisztérium is fenntart saját TikTok-profilt. A védelmi tárca éppen csütörtökön töltött fel TikTok-oldalára egy rövid videót a Challenger 2 típusú brit harckocsiról, amelyből a brit kormány tizennégyet ad át az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közölte csütörtökön a BBC brit közszolgálati médiatársasággal, hogy a továbbiakban is használni fogja a TikTok alkalmazást a brit fegyveres erők tevékenységének bemutatására és az Ukrajnának nyújtott támogatások szóló tájékoztatásra.

A tárca közleménye szerint ezt az teszi lehetővé, hogy a különösen érzékeny védelmi információkat a minisztérium „robusztus” biztonsági elemekkel védett, külön rendszerben tárolja.

A TikTok használatát az elmúlt hetekben az amerikai, a kanadai és a belga kormány, valamint az Európai Bizottság is korlátozta állami tisztviselők részére.

A TikTok működtetője ugyanakkor rendszeresen cáfolja, hogy az alkalmazáson tárolt adatokat hozzáférhetővé tenné a kínai kormány számára.









Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás