Nem gondolnád: már ennyi idős Budapest leglátványosabb közlekedési eszköze

153 éves a Budavári Sikló, Európa második ilyen járműve.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.02.
ez lesz ma Budavári Sikló önkéntes parkolás

Nevezték Budai Hegypályának, Budavári Gőzsiklónak is, de mindenki Budavári Siklóként ismeri. 1870. március 2-án indult el Széchenyi István fia, Ödön kezdeményezésére az akkor még gőzhajtással működtetett kötélhajtású vasút a mai Clark Ádám tér és a Szent György tér között. A második világháborúan a felső végállomást és az ott álló kocsit bombatalálat érte, és a teljes felújításra 40 évet kellett várni. Az 1985-ös renoválást követően egy évvel később, 1986. június 4-én indult újra a sikló közlekedése. A kocsikat és a sínpályát legutóbb 2021-ben újították fel.

153 éves a Budavári Sikló, a Margit és Gellért nevű kocsik azóta szállítják az utasokat Fotó: Szigetváry Zsolt

A turisták miatt lassult le

A pálya hosszúsága 95 méter, miközben 50 méternyi szintkülönbséget küzd le. A pályaszerkezet akár a 3 m/s (10,8 km/h) sebességet is elbírná, ám 1988-ban a turisták kérésére megfelezték a sikló sebességét, így 5,4 km/h-val siklik felfelé, páratlan kilátást nyújtva a főváros pesti oldalára nézve. A kocsik ingajelleggel vannak összekötve: amikor az egyik felfelé megy, a másik lefelé tart. Kocsinként maximum 24 ember fér el egyszerre.

Ma érkezik a családi pótlék

Már a mai nap folyamán megérkezhet a családi pótlék összege azoknak, akiknek a bankszámlájára utalja a Magyar Államkincstár. Aki készpénzben, postai úton várja az ellátást, annak egy-két napot várnia kell, amíg megérkezik a postás.

Még mindig öblítik a vízvezetéket Budán

A máról holnapra virradó éjszaka is teljes vízhiány lesz a III. kerület egyes részein: a Héthalom utca–Dobogókő utca–Apátkút utca–Újvár utca–Bécsi út–Aranyhegyi út– Pusztakúti út által határolt, a Kékfestő utca–Testvérhegyi út–Bécsi út–Kubik utca által határolt területen, valamint a Pomázi közben, a Pomázi úton, a Törökkő utcában, a Magnólia utcában és a Csillaghegyi úton. Ezenkívül ma reggel 7 és este 7 között az I., a II. és a III. kerületben időszakos víznyomáscsökkenés és vízzavarosodás fordulhat elő.

Önkénteseket várnak az idősotthonokba

Az Alacskai Úti Idősek Otthona központja és másik két telephelye (XX. ker. Virág Benedek utcai és XIX. ker. Mészáros Lőrinc utcai idősotthon) önkénteseket keres egyéni és csoportos foglalkozások (például beszélgetés, felolvasás, társasjáték, főzőszakkör stb.), valamint közösségi rendezvények szervezéséhez, lebonyolításához. Jelentkezni Horváth Viktória önkéntes koordinátornál lehet hétköznap 9.00 és 15.00 óra között telefonon (06-30/600-6738) vagy e-mailben: [email protected].

Kizárólagos parkolás lesz Újpesten

Kerületi lakosoknak vezet be kizárólagos parkolási jogosultságot az újpesti önkormányzat. Belső-Újpesten és a XIII. kerülethez közeli utcákban a parkolóhelyek háromnegyedét csak a IV. kerület lakosai használhatják majd – írta Déri Tibor polgármester a Facebookon. Káposztásmegyert is vizsgálják, bár ott a kevés parkolóhely okoz gondot a helyi lakosok autóihoz képest. A részleteken még dolgoznak, de május végéig meglesznek a konkrétumok, nyáron pedig elindul az új rendszer – ígérik.

Újpesten is jönnek a kizárólagos lakossági parkolóhelyek, mert túl sokan hagyják a kerületben az autójukat Fotó: Metropol

Közlekedési változások csütörtökön

  • Filmforgatás miatt szakaszos és időszakos gyalogosforgalom-korlátozásra számíthatnak 7 és 19 óra között a Halászbástyán, a Szent István-szobor körül, a Mátyás-templom körüli területeken, a Margaréta teraszon, a Schulek lépcsőn, a Jezsuita lépcsőn, a Hilton alsó szervizútján (Gimnázium utca) és az Úri utca 21. szám előtt.
  • 8 és 12 óra között áramszünet miatt sötétek lesznek a jelzőlámpák a X. kerületben, a Maglódi út–Újhegyi út csomópontban, emiatt rendőrök irányítják a forgalmat.
  • Ma 15 óráig a Kerepesi úton kifelé a Keresztúri útnál sávlezárásra kell készülni csatornatisztítás miatt.
  • A Lánchíd felújítása miatt mától várhatóan május végéig útszűkületre és sávelhúzásra számítsanak a budai alsó rakparton a Lánchídnál mindkét irányban.
  • Útszűkület lassítja a forgalmat a VI. kerületben, az Akácfa utcában a Dob utca után csatornajavítás miatt péntek estig.
  • Újpesten, a Sporttelep utcában a Vadgesztenye utca közelében útszűkületre számítsanak péntek estig, mert gázvezetéket javítanak.
A Lánchíd felújítása miatt nehezebb lesz közlekedni a budai alsó rakparton Fotó: Balogh Zoltán

Programajánló

Gasztronómiai és pszichológiai előadás

Hogy lehet új étkezési szokásokat bevezetni a családban? Milyen módon hat a közös főzés a családra? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (XII. ker., Törpe utca 2.) ma este 6 órától Domján Mihály előadásán, ahol a vendég Mautner Zsófia gasztroblogger lesz.

Rocktörténeti szalon – Zalatnay Sarolta

A Vízivárosi Klub (I. ker., Batthyány utca 26.) sorozatának következő részében Zalatnay Saroltát faggatja B. Tóth László. Kulisszatitkok a rock and roll hőskorából és a magyar könnyűzene múltjából, este 19.15-től.

Kezdődik a 15. Budapesti Építészeti Filmnapok

A jubiláló fesztiválon idén a főváros kihívásai kerülnek fókuszba: helyet kapnak az elmúlt másfél évtized emlékezetes filmjei, Budapestről szóló rövidfilmek, vagy olyan, más városokban vagy tájakon forgatott munkák, amelyek rímelnek Budapest legfontosabb kérdéseire. A fesztivál nyitófilmje A világ legjobb helye című dán film lesz, és a vetítések mellett számíthatunk kísérőprogramokra, bulikra is mától vasárnapig a Toldi moziban.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás