Miniföldrengés és fúrótorony: így kutat olaj és gáz után a Mol





Üllő határában kőolaj, Monostorpályinál pedig földgáz után kutat a magyar olajtársaság. Azt azonban kevesen tudják, ez hogyan történik, és miként fedezik fel a felszínről az energiamezőket.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.09.
kőolaj mol kitermelés Magyarország földgáz

Sokszor halljuk a hírekben, hogyha kőolajat vagy gázt talált hazánkban a Mol. Ez természetesen minden esetben óriási eredmény, hiszen a hazai energiaforrás mindig olcsóbb, mint amit be kell hozni az országba. Ennek azonban óriási háttérmunkája van, amiről sokan nem is tudjuk, mivel jár.

A szeizmikus vibrátort irányítja a vállalkozó cég munkatársa
A szeizmikus jelgerjesztő vibrátor működtetés közben Fotó: Mol

Mintha gyenge földrengés lenne

Novemberben bombaként robbant a hír, amikor Vecsés mellett kőolajra bukkant a magyar olajvállalat. Ott azóta már meg is indult a kitermelés, így ezzel is növekedett a hazai kőolaj részesedése az egész felhasználásban. A Mol abban bízik, hogy Üllőnél is találnak fekete aranyat.

2016 óta kutatunk intenzíven kőolaj és földgáz – összefoglaló nevükön szénhidrogén – után Magyarországon. Így bukkantunk például Tóalmásnál is kőolajra, nemrég pedig Vecsésen kezdtük meg a kitermelést. Most Üllő határában végzünk méréseket, összesen 30 négyzetkilométeren. A kérdés, hogy itt is van-e olajmező

– mondta a területbejáráson Kemény Botond, a Mol munkatársa. A kutatáshoz egy olyan berendezést használnak, amely úgynevezett szeizmikus jeleket gerjeszt, s ezek a jelek verődnek vissza a kőzetrétegek határáról.

A gerjesztés közben néhány tíz méteres távolságban olyan érzése van az embernek, mintha remegne a föld, mint amikor elmegy mellettünk egy vonat, ám ez csak a gép nagyjából 50 méteres átmérőjében érződik, és néhány másodpercig tart.

Megtudtuk: a gerjesztett hullámok általában néhány kilométeres mélységig, de akár 10 kilométerig is leérnek, ám a szakemberek számára az a lényeges, hogy mi verődik vissza. Ez pedig függ a földtől, az egyes kőzetrétegek elhelyezkedésétől és összetételétől is, de általában 3 kilométeres mélységnél lejjebb már nem vizsgálódnak. A jelgerjesztő vibrátor működését úgynevezett geofonok segítik. A gép közelében egy műszerkocsiból koordinálják a mérést, melynek eredményeit később a geológusok kiértékelik. Ha úgy látják, hogy valamilyen ásványkincs lehet a földben, akkor megvizsgálják az esetleges fúrás lehetőségeit technikailag és gazdaságilag is. Ez több hónapig, akár egy évig is eltarthat.

A Monostorpályinál dolgozó fúrótorony
Ilyen, 38 méter magas fúrótorony segítségével hatolták át a kőzetrétegeket Monostorpályinál Fotó: Mol

Gáz (is) van, nem (csak) kőolaj

A Hajdú-Bihar vármegyei Monostorpályiban szobahőmérsékleten légnemű szénhidrogént, sekély gázt találtak. A megelőző felméréseken már túl vannak, így itt egy 38 méteres fúrótorony végezte a dolgát.

A környéken ez a negyedik sekélygáz-fúrásunk, ami sikerrel járt, tehát nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy gázt találtunk

– hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója, majd hozzátette, Kelet-Magyarországon már van három gázkitermelő kút – ebből még csak egy üzemel –, amelyek összesen nagyjából húszezer háztartás éves gázhasználatát biztosítják majd pár évig.

Ez a gáz, ami itt található, attól sekély, hogy a szokásos, 2000-3000 méteres mélységgel ellentétben 1500-2000 méteren helyezkednek el a gázmezők

– mondta az igazgató. A fúrás után tesztelik majd a mélyben lévő gázt, és ha úgy ítélik meg a szakemberek, hogy kitermelhető, akkor fogják a kutat termelésbe vonni.

Ha ez így lesz, akkor bekötővezetékeket kell kiépíteni, mivel a lelőhely három kilométerre van a gázhálózattól. Persze, nem »nyersen« kerül a gáz a vezetékbe, hisz le kell választani belőle a vizet, és ki kell szárítani a gázt, hogy a víz semmilyen formában ne kerülhessen be a hálózatba. Most csak a fúrásról tudjuk, hogy sikerrel jártunk, ha a gáz minősége is megfelelő lesz, akkor a tervezés és az engedélyek beszerzése után indulhat a földgáz betáplálása a hálózatba. Ez nagyjából 6-9 hónapos folyamat

– fogalmazott Homonnay Ádám. Magyarország évente 9-10 milliárd köbméternyi gázt fogyaszt, ebből jelenleg 1,4 milliárd köbméter hazai forrás. A kormány célja, hogy ez a részarány 2 milliárd köbméter legyen, ebben pedig a Molra komoly feladat hárul.

Veszik ki a földből a fúrócsöveket a monostorpályi fúrótoronynál
Egyenként 18 méteresek azok a fúrócső-összetételek, amiket kivettek a földből a monostorpályi fúrótoronyban Fotó: Mol

38 méteres fúrótorony segíti a kutatást

A Monostorpályiban használt fúrótorony mintegy 38 méter magas, így hatalmas huzalokkal kellett kifeszíteni, hogy megálljon a lábán. A hatalmas tornyot egy hét alatt építik fel ott, ahol szükség van rá. A hajdúsági fúrást 118 darab, egyenként 18 méter hosszú fúrócső segítette (egy fúrócső 9 méter hosszú, kettesével voltak összefogatva), így kiszámolható, hogy nagyjából 2,1 kilométeres mélységig fúrtak le a szakemberek. Ha a munkát elvégezte a 10-15 fős csapat, akkor a fúrótornyot szintén egy hét alatt szedik szét és oda viszik, ahol éppen szükség van rá. Ez jelenthet százméteres, de akár száz kilométeres nagyságrendű távolságot is.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás