Koronavírus: a WHO magyarázatot vár az FBI-tól

Az FBI szerint a vírus egy kínai laboratóriumból került ki.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.04.
Módosítva: 2023.03.06.
járvány FBI koronavírus WHO Kína

Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Washingtont, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, hogy a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta.

Medical,Research,Laboratory:,Portrait,Of,A,Beautiful,Female,Scientist,In
Fotó: Gorodenkoff / shutterstock/illusztráció

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ – közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO-nak a koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta kedden a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi: „a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens”.

A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött

Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát „a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta”. Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról. Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre.

Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor.

Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki

A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Hozzátette: „a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményeit”.

„Amíg ez meg nem történik, a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás