Ez a hétfő nem lesz jó nap Budapesten: megint drágul a taxizás

Hétfőn még följebb mennek az árak, mégpedig 10 százalékkal. Az új taxirendeletet korábban a Fővárosi Közgyűlés fogadta el.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.03.05.
Módosítva: 2023.03.05.
Budapest drágulás taxi közlekedés

Hétfőn lép életbe a taxirendelet, amit január 25-én Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára módosított a Fővárosi Közgyűlés. A taxitarifák drágulását azzal indokolták, hogy az üzemanyagok ársapkájának eltörlése miatt megnövekedett a taxisok költsége, és ezáltal kevesebb bevételhez jutottak.

Tíz százalékkal drágul a taxizás Fotó: Bánkúti Sándor

Tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxitarifák

  • alapdíj: 1000-ről 1100 forintra
  • kilométerdíj: 400-ról 440 forintra
  • percdíj: 100- ról 110 forintra

 

A kis távolságra szóló utazások miatt választották a 10 százalékos emelést

A taxis szervezetek (City Taxi, 6x6 Taxi, Főtaxi, NSZ, OTSZ, Taxi 4, BKIK) előterjesztésükben két változatban fogalmazták meg javaslataikat, amit december 12-én benyújtottak a fővárosnak:

  • Első javaslat:

A telefonon vagy online előzetesen megrendelt szolgáltatás esetén az alapdíj 1000 forintról 2000 forintra emelkedett volna, amellett, hogy a többi díjtétel változatlan maradt volna

  • Második, egyben elfogadott javaslat:

A tarifák egyöntetű 10 százalékos drágulása.

  • Későbbi javaslat:

Az alapdíjat 1500 forintra, a többi díjat pedig 10-10 százalékkal akarták emelni.

A nem támogatott javaslatok a kis távolságra szóló utazásokat aránytalanul drágították volna, miközben sok esetben a kis távolságra szóló utazások nem kényelmi célúak, hanem közszolgáltatások vagy más alapvető szolgáltatások igénybevételét célozzák – írták az akkori előterjesztésben.

Budapest, taxi, sablon
A régi szép idők, amikor még 280 forint volt egy kilométer… Hétfőtől már 440 forint lesz, megint drágulnak a taxitarifák Fotó: Shutterstock

„A taxisok közel 30%- a tekinthető pályaelhagyónak”

Az előző, nagy áremelés tavaly májusban volt. Azelőtt Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke adott interjút a Metropolnak, aki részletesebben elmondta, hogy szerintük miért van szükség a jelentős emelésre. 

2019-ben több mint hétezer taxinak volt fővárosi droszthasználati engedélye. Jelenleg ez a szám stabilan ötezer taxi, azaz a taxisok közel 30%-a tekinthető pályaelhagyónak

– mondta a taxis szövetség elnöke. „A pandémia idején sok sofőr futárkodásba, autóbuszozásba kezdett, vagy visszatért az eredeti szakmájához.”

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás